Rzodkiewka – właściwości
Świeże rzodkiewki są świetnym urozmaiceniem nie tylko wielu potraw, kanapek ale również wzbogacają dietę licznymi minerałami i witaminami. Chrupiące, ostre w smaku są niezawodną przegryzką dla osób odchudzających się oraz dla chcących dbać o zdrowie
Co siedzi w rzodkiewce?
Rzodkiewka zawiera wiele substancji przeciwutleniających – w tym beta-karoten, zeaksantynę, luteinę a także sulforafan. Zwalczają one wolne rodniki, przyczyniające się do występowania poważnych chorób – w tym także chorób nowotworowych.
Zawiera również dużą dawkę witaminy C – zakładając, że zjedlibyśmy jej 100 gram – to pokryjemy 1/4 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, ważną między innymi dla odporności organizmu oraz mającą również wspomniane działanie przeciwutleniające. Z innych witamin znajdziemy w niej także witaminę A oraz witaminę K.
Ciekawą właściwością rzodkiewki jest jej zastosowanie przy żółtaczce. Rzodkiewki świetnie oczyszczają organizm, usuwając także nadmiar bilirubiny, stabilizując jej poziom.
Rzodkiewki mają także działanie moczopędne, co może pozytywnie wpływać na zdrowie nerek.
Uzupełniają również zapotrzebowanie organizmu na potas, wapń, magnez, żelazo i cynk.
Rzodkiewka a odchudzanie
Rzodkiewki są idealną przekąską dla osób będących na diecie. Przede wszystkim łatwo je wykorzystać do podgryzania zamiast kalorycznych chipsów. Inną ważną ich właściwością jest wysoka zawartość błonnika, który sprawi, że poczujemy szybko uczucie sytości. Przy czym 100 gram (jest to ilość już znacząca – spróbujcie jej tyle zjeść!) to zaledwie 16 kcal, bo składa się w wielkim stopniu z wody. To razem sprawia, że rzodkiewka jest w odchudzaniu warzywem idealnym.
Smacznego !
Poza tym dzięki temu, że w ponad 95% składa się z wody – jest wprost wymarzoną przekąską na gorące wiosenno-letnie dni !
Dietetycy.org.pl » Żywność » Warzywa » Rzodkiewka – właściwości