Samotne jedzenie zwiększa ryzyko chorób serca starszych kobiet — wyniki badań

Avatar photo
samotne jedzenie

Pacjenci w podeszłym wieku w kwestii żywienia zmagają się z wieloma trudnościami. Długa lista tych problemów to materiał na oddzielny artykuł (zapraszamy — LINK). Bardzo często seniorzy zmuszeni są również spożywać posiłki samotnie. Jak donosi badanie opublikowane właśnie w Menopause (IF: 2.9), ten stan rzeczy może szkodzić sercu. I to nie tylko w metaforycznym znaczeniu.

Starsze kobiety zagrożone szczególnie

Badanie przeprowadzono wśród starszych kobiet. Nie bez powodu. To właśnie kobiety w starszym wieku są bardziej narażone na choroby układu krwionośnego. Dzieje się tak z uwagi na obniżony poziom estrogenu. Reguluje on między innymi działanie układu krwionośnego.

Coraz częściej jemy w samotności

Istnieje konkretna przyczyna, dlaczego dietetycy apelują o to, by posiłki jadać wspólnie z najbliższymi. Takie jedzenie jest zwykle zdrowsze. Nawyk wspólnego jedzenia przekłada się pozytywnie na jakość diety. Tu warto powiedzieć, że pod tym względem jako społeczeństwo mamy spore zaległości. Wiele osób najważniejsze posiłki zjada z przymusu w miejscu pracy. W przypadku seniorów doszła do tego coraz częstsza izolacja. Nie bez znaczenia jest lockdown po wybuchu pandemii.

obiad wspólny
boggy22 / 123RF

Co udowodniono w badaniu?

Publikacja [1] porusza często pomijane czynniki związane z podłożem choroby: socjoekonomiczne. Naukowcy prześledzili dane blisko sześciuset kobiet w wieku po 65. roku życia. Kobiety jedzące samotnie:

  • Były z natury rzeczy częściej owdowiałe
  • Były w gorszej sytuacji ekonomicznej
  • Ich dieta była niższej jakości
    • Zawierała mniej energii, węglowodanów, błonnika, sodu i potasu
  • Aż ponad 2,5-krotnie częściej dotykała je dusznica i objawy choroby wieńcowej

Podsumowanie

Badanie wyraźnie wskazuje na potrzebę szczególnej opieki nad żyjącymi samotnie w starszym wieku. Dietetycy szczególnie powinni mieć na uwadze specyficzne trudności seniorów. W szczególności kwestię odpowiedniego nawodnienia organizmu i zbilansowania posiłków i stylu życia zgodnie z zaleceniami PZH.

Bibliografia:

1. Choi, H. G., Kim, H. J., & Kang, S. J. (2022). Association between eating alone and cardiovascular diseases in elderly women: a cross-sectional study of KNHANES 2016 data. Menopause29(1), 82-88.