Śmietana czy śmietanka? Różnice, właściwości i zastosowanie
Śmietana czy może śmietanka? Czy zwróciliście kiedykolwiek na tę różnicę w nazewnictwie?
Śmietana czy śmietanka?
Śmietanka jest to produkt uzyskany poprzez odwirowanie mleka, w celu utrwalenia poddana jest najczęściej homogenizacji i pasteryzacji.
Śmietana jest to śmietanka poddana ukwaszeniu przy pomocy żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej.
Czyli śmietanka jest słodka (do ubijania) a śmietana kwaśna (do zup i sosów).
Na co zwrócić uwagę w sklepie?
Śmietany i śmietanki mogą zawierać dodatki, takie jak substancje zagęszczające, stabilizatory, regulatory kwasowości czy też sól, białka mleka, emulgatory itd.
Jeżeli producent informuje, że jego śmietana jest gęsta, to pamiętajcie, że najczęściej dodał zagęstniki, aby uzyskać ten efekt.
Zwróćcie także uwagę czy na opakowaniu producent nie umieścił samego sformułowania „kremowa”, co ma nam zasugerować, że jest to śmietana, a tak naprawdę może to być zagęszczona maślanka.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Nabiał » Śmietana czy śmietanka? Różnice, właściwości i zastosowanie
Jestem Technologiem żywności, zawodowo zajmuje się bezpieczeństwem, znakowaniem i higieną żywności. Zapraszam na: https://www.facebook.com/pg/technologzywnosciradzi/