Smoothie Bowl do pracy – przepis
Smoothie kojarzy się zazwyczaj z gęstym napojem do picia. Ja jednak przygotowałam również wersję do zjedzenia. Jednym z moich ulubionych Bowli jest „Proteinowy Raj” z kiwi w roli głównej.
Smoothie Bowla można przygotować w misce lub w słoiku. Sekretem takiego posiłku jest bazowanie na jednym mrożonym produkcie, tak aby konsystencja Smoothie była bardzo gęsta i mogła trochę dłużej postać bez jego spożycia (do 12 godzin). Polecam jako śniadanie lub lunch w pracy.
Przepis:
Składniki Smoothie:
- 250 g jogurtu
- garść szpinaku
- 2 kiwi
- 1 zamrożony banan
- (opcjonalnie pół łyżeczki spiruliny)
Składniki TOP:
- 1kiwi pokrojone w plasterki, ćwiartki – wedle uznania
- 10g nasion Chia
- 5g skruszonych pistacji niesolonych
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wszystkie składniki Smoothie zmiksować w mikserze. W chwili gdy konsystencja będzie bardzo gęsta, należy dolewać wody aż wszystko będzie się ładnie blendować. Otrzymany gęsty płyn przelać do miski (500ml) lub słoika i na wierzchu ułożyć składniki „TOP”.
Właściwości na 500ml posiłku:
energia: 597 kcal
białka: 18,7g
tłuszcze: 22,6g
węglowodany: 86,8g
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Smoothie Bowl do pracy – przepis
Dietetyk indywidualny. Współtwórca „biofitart”, obecnie właściciel Smoothie-baru w Pradze w Republice Czeskiej. Certyfikowana dietetyk od kwietnia 2016 roku, choć zdrowe odżywanie towarzyszy od najmłodszych lat. Jest to nie tylko sposób na życie ale i pasja do Natury.