Śniadania i brunche u Specianich. Zalecenia żywieniowe w nietolerancjach pokarmowych [RECENZJA]

Avatar photo
Tytuł: Śniadania i brunche u Specianich. Zalecenia żywieniowe w nietolerancjach pokarmowych
Autor: Attilio Speciani, Marina Necchi, Michela Speciani
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Esteri
Ilość stron: 244

Książka ukazała się w polskich księgarniach w zeszłym roku,  pięknie wydana i dobrze – napisana dlatego też  warto mieć ją w zbiorach biblioteczki poradni dietetycznej.

Śniadania i brunche u Specianich to nie tylko zbiór pomysłowych przepisów kulinarnych dla nie-wegetarian, wegetarian i wegan ale przede wszystkim porządna dawka wiadomości z dziedziny żywienia.

Autorzy wyjaśnili dlaczego dla utrzymania dobrego zdrowia potrzebne jest wysokogatunkowe śniadanie – argumenty, które przytoczyli mogą być inspiracją do rozmowy z pacjentami poradni, którzy do tematu śniadań podchodzą sceptycznie lub zastępują je kawą i ciastkiem. W książce znalazły się porady w jaki sposób wybierać żywność, na co uważać, które produkty dostarczają wysokiej jakości składników odżywczych, a których powinny unikać osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Mnie najbardziej zainteresowały rozdziały dotyczące sposobów ograniczania soli, produkcji mleka i jogurtu roślinnego oraz nasion oleistych, gdzie znalazłam garść porad jak je wykorzystywać, by uwolniły jak najwięcej dobroczynnych składników prozdrowotnych.

Jako, że poranek i związany z nim pośpiech nie sprzyjają dywagacjom kulinarnym – a tym bardziej slow-cookingowi ;-) autorzy zadbali o praktyczne wskazówki związane z zaopatrzeniem, jak i technologią domowej gastronomii. Dobra organizacja to klucz do kulinarnego sukcesu szczególnie wcześnie rano. Dla mniej wprawnych kulinarnie czytelników państwo Speciani podali oddzielnie zebrane przepisy na produkty podstawowe, w których znalazły się między inny naleśniki, jajecznica, humus, dżem bez cukru czy domowy krem kakaowo-orzechowy i różne wariacje na temat chleba.

Dla bardziej wytrawnych smakoszy przeznaczona jest część książki z opracowaniem różnych menu, w tym kuchni narodowych (śniadanie szkockie, japońskie, arabskie czy meksykańskie), odpowiednich na każdą porę roku (zainspirowało mnie letnie menu z rybą – to lekka przyjemna propozycja na pożywne śniadanie). Weganie znajdą sporo propozycji – dla siebie omlet z tofu, kilka propozycji humusów czy polenta z owocowymi dodatkami i roślinnymi jogurtami są naprawdę dobrze skomponowanymi, pełnowartościowymi daniami.

Menu bezglutenowe, niskokaloryczne jak i bezcukrowe opracowano w kilkunastu ciekawych propozycjach. Zaciekawiło mnie menu na specjalne okazje (noworoczne, walentynkowe czy wielkanocne – choć te ostatnie to propozycje zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej i koktajl z nieszpułek udekorowany kwiatem rozmarynu na tradycyjnym polskim stole mógłby zostać przyjęty raczej ze zdziwieniem ;)).

Zobacz również
Dietoterapia w zespole chronicznego zmęczenia

To, co może zainspirować dietetyka w tej książce, to rozdział poświęcony wyjątkowym sytuacjom takim jak dobór produktów spożywczych w podróży, szkole czy hotelu. Porady dla pacjentów pracujących o nietypowych porach (praca zmianowa) czy osób, które chcą wyeliminować z diety gluten czy nikiel – w książce znajdziemy wykaz produktów je zawierających.

Każdy przepis poza składnikami, sposobem przygotowania i ilustracją dania zawiera dodatkowe informacje, ciekawostki czy alternatywne sposoby jego wykonania.

Książka pięknie ilustrowana, starannie przemyślana, napisana przez prawdziwych pasjonatów zdrowego żywienia. Pozycję poleciłabym praktykującemu dietetykowi z uwagi na ogromną bazę inspirujących przepisów i wartościowych porad, którymi można podzielić się zarówno z pacjentami jak i znajomymi.