Sok z jagód pozwala zachować sprawny umysł na stare lata

Avatar photo

Nowe badanie Uniwersytetu w Exeter, w Wielkiej Brytanii, wysuwa hipotezę, według której regularne spożywanie skoncentrowanego soku z jagód pomaga zachować funkcje poznawcze mózgu wśród osób starszych.

pixabay, cc0

W badaniu osoby starsze, spożywające skoncentrowany sok z jagód, wykazywały lepsze umiejętności poznawcze, prawidłowy przepływ krwi do mózgu i zwiększoną aktywność mózgu podczas wykonywania testów poznawczych.

Jagody są źródłem flawonoidów, które charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi”- wyjaśnia dr Joanna Bowtell, kierownik wydziału Sportu i Zdrowia Uniwersytetu Exeter – ”wysokie stężenie flawonoidów zapobiega obniżeniu umiejętności poznawczych, niestety, nadal nie wykonano zbyt wielu badań na ten temat”.

Badacze sprawdzali, czy 12-tygodniowy program spożywania koncentratu z jagód pozwala na lepsze funkcjonowanie mózgu u zdrowych osób starszych. Badaniu poddano 26 osób, 12 podawano koncentrat z 230g jagód, 14 osób otrzymywało placebo. “30 ml koncentratu spożywano raz dziennie przez 12 tygodni, gdzie w jednej dawce występowało 387mg antocyjanów i 25,5g węglowodanów”.

Placebo zawierało syntetyczną czarną porzeczkę, jabłko oraz cukier, aby wyrównać poziom węglowodanów z koncentratem jagodowym”.

Przed i po 12 tygodniach uczestnicy wzięli udział w wielu testach poznawczych, podczas których kontrolowana była aktywność mózgu oraz ciśnienie krwi.  W porównaniu do grupy placebo, ci którzy spożywali koncentrat wykazywali o wiele lepsze wyniki w aktywności mózgu podczas testów. Badanie wykluczało osoby, które spożywały więcej niż 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Poinstruowano uczestników, aby trzymali się swojej codziennej diety.

Badanie wykazało, że jedynie 12 tygodni konsumpcji 30ml koncentratu z jagód każdego dnia, polepsza ciśnienie krwi przepływające przez mózg, aktywność mózgu i niektóre aspekty procesów zapamiętywania u osób starszych”.

Źródło: Joanna L. Bowtell, Enhanced task related brain activation and resting perfusion in healthy older adults after chronic blueberry supplementation, artykuł w: Applieed Physiology, Nutrition and Metabolism, 1 marzec 2017