Sorbety domowe w praktyce. Zdrowsza alternatywa dla sklepowych lodów!
Sorbet to deser idealny na upalne dni. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Jednocześnie może być sposobem na wzbogacenie diety naszych dzieci o owoce i warzywa.
Czym jest sorbet i czym różni się od lodów?
Sorbet to rodzaj mrożonego, orzeźwiającego deseru. Zrobionego z ogromnej ilości owoców z dodatkiem wody lub wody z cukrem. Termin „sorbet” pochodzi od tureckiego „serbat” lub „szerbet” i ma niewiele wspólnego z dzisiejszymi owocowymi lodami. Szerbet to podawany na zimno tradycyjny słodki napój o korzenno-kwiatowym smaku i zapachu. Mieszkańcy Turcji wierzyli, że ma uzdrawiające właściwości. Nikogo nie powinno to dziwić. Napój ten zawiera duże ilości naturalnych składników, np. ziół i kwiatów [1]. Przez wiele lat zmieniał on swoją recepturę i z napoju stał się lodowym deserem. Ostatecznie ciągle jest spożywany jako tradycyjny w Turcji.
Przepis na turecki szerbet
Tradycyjny turecki szerbet możesz zrobić w swojej kuchni. Oto przepis:
- 1 l mocno schłodzonej wody
- 2 łyżki syropu z dzikiej róży
- Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
- Dodatki: świeża mięta, goździki, imbir, hibiskus.
Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Do dzbanka nalej syrop, sok z cytryny i zalej połową wody. Resztę wody podgrzej w rondelku z resztą składników przez kilka minut. Wszystko razem połącz i przelej do dzbanka wypełnionego rozkruszonym lodem.
Czy sorbety sklepowe są zdrowe?
W Polsce sorbety w formie lodów wybieramy najczęściej latem. W sklepach możemy znaleźć ogromną ilość lodów tego rodzaju najczęściej przesyconych cukrem inwertowanym, stabilizatorami i substancjami zagęszczającymi. Gdybyśmy jednak chcieli zrobić własny deser sorbetowy, nic nie stoi na przeszkodzie, a będziemy mieli pełną kontrolę nad rodzajem dodanych składników. Zrobienie domowego sorbetu jest banalnie proste, możemy przygotować go ze świeżych lub mrożonych owoców i soku.
Przepis na domowy sorbet
Deser ten to idealna propozycja dla dzieci. Latem są one zaabsorbowane zabawą i ciężko skłonić je do jedzenia. Możemy wtedy zaproponować lody z dodatkiem warzyw i owoców, które świetnie je nawodnią. Jednocześnie dostarczą witamin i innych składników odżywczych.
Moja propozycja zdrowego sorbetu bez dodatku cukru.
Składniki:
- 0,5 szklanki soku z marchwi
- 0,5 szklanki soku z buraka
- 0,5 szklanki soku z jabłek
- 1 banan
- 10 truskawek
Przygotowanie:
- Banana i truskawki zblendować na gładką masę.
- Zalać sokami.
- Wymieszać.
- Opcjonalnie dodać nasiona chia, by nieco zagęścić powstałą masę.
- Włożyć do zamrażarki na co najmniej 6 h.
- Co jakiś czas (30-60 minut) wyciągać deser z zamrażarki i krótko blendować, staną się wtedy bardziej puszyste.
- Smacznego!
Przepis na sorbet truskawkowy
Składniki:
- 250 g truskawek
- 4 łyżki cukru
- Sok z połowy cytryny i 2 łyżki wody
- Opcjonalnie: świeże listki mięty lub melisy
Wykonanie:
- W rondelku umieść wodę z cytryną i cukrem.
- Podgrzej i mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści.
- Odłóż do ostudzenia.
- W oddzielnej miseczce zblenduj na gładką masę truskawki.
- Połącz ze sobą.
- Włóż do zamrażarki na co najmniej 6 h.
- Co jakiś czas (30-60 minut) wyciągaj deser z zamrażarki i krótko blenduj.
- GOTOWE! SMACZNEGO!
Sorbet dla cukrzyków?
Natomiast jeżeli jesteś cukrzykiem i obawiasz się jedzenia sorbetów to błąd! Bezpiecznymi owocami dla diabetyków są te, których indeks glikemiczny nie przekracza 50 [2]. Mamy w czym wybierać.
- Pomarańcze (IG 40)
- Cytryny (IG 20)
- grejpfruty (IG 25)
- truskawki(IG 41)
- poziomki(IG 36)
- maliny(IG 25)
- jeżyny(IG 25)
- jagody(IG 25)
- porzeczki czerwone (IG 25)
- awokado (IG 40)
- jabłka (IG 34)
- gruszki (IG 38)
- Agrest (IG 15)
- kiwi (IG 50)
- Rabarbar (IG 15)
- Pomelo (IG 30)
Możesz dowolnie mieszać i komponować swoje ulubione sorbety. Pamiętaj, że będąc chorym na cukrzycę, musisz unikać robienia sorbetów z gotowych soków. Przetworzone owoce powodują niebezpieczny wzrostu stężenia cukru we krwi diabetyka.
Dlaczego warto wybrać domowe sorbety?
Z ekonomicznego punktu widzenia domowe sorbety to świetny pomysł na ograniczenie marnowania jedzenia. Tak naprawdę wszystkie owocowe i warzywne, których nie zjedliśmy na surowo, odpowiednio przygotowane mogą stworzyć pyszne sorbety. Jesteśmy eko, dbamy o to, aby jedzenie się nie marnowało, a jednocześnie mamy smaczną przekąskę w zamrażarce. Taki deser możemy przechowywać nawet do kilku miesięcy.
Badania pokazują, że mrożenie warzyw i owoców powoduje stosunkowo małe straty witamin i innych wartości odżywczych.
Przydatny sprzęt
Teraz wiemy już jak szybko przygotować domowe sorbety, czasami jednak brakuje nam sprzętu w tym pomocnych gadżetów. W sklepach lub internecie znaleźć możemy różnego rodzaju foremki: małe i duże, sylikonowe lub plastikowe. Wspomogą nas w świetnej zabawie z dziećmi w przygotowanie lodów. Gdyby rodzina tak bardzo polubiła sorbety, że upominałaby się o nie codziennie, możemy pomyśleć nad zakupem waflownicy do robienia wafelków do lodów lub urządzenia do robienia sorbetów.
Jestem zwolenniczką rozwiązań zero waste, więc do przygotowania sorbetów proponuję wykorzystanie pojemniczków po jogurtach lub sklepowych lodach.
Praktyczne wskazówki
- Owoce pestkowe przecieramy.
- Jeżeli dodany cukier nie chce się rozpuścić, należy go najpierw rozpuścić w ciepłej wodzie.
- Miksowanie sorbetu co kilkanaście minut spulchni jego strukturę.
- Patyczek do foremek z lodami wkładamy, jak sorbet zaczyna tężeć.
Podsumowanie
Sorbet to owocowy lub owocowo-warzywny deser bez do datku nabiału (mleka, śmietany, jajek). Jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych lodów, o ile zrobimy je w domu i ograniczymy ilość cukru. Desery te polecam podawać małym dzieciom, dlatego że w łatwy sposób można przemycić w nich nielubiane przez dzieci warzywa (buraka, szpinak, marchew lub dynię).
Bibliografia:
- L.Struś Poznaj szerbet – tradycyjny napój turecki (herbata.info)(2023)
- A.Kondziela Owoce dla cukrzyka – co możesz bezpiecznie jeść? (infocukrzyca.pl)(2023)
Dietetycy.org.pl » Żywność » Cukier i słodycze » Sorbety domowe w praktyce. Zdrowsza alternatywa dla sklepowych lodów!
Studentka drugiego roku dietetyki, na co dzień aptekarz z długoletnim stażem. Interesuje się przede wszystkim odżywianiem dzieci oraz uświadamianiem społeczności, że część leków i suplementów diety można zamienić na zdrową dietę. W wolnej chwili jeżdżę rowerem i czytam książki.