SOS dla tarczycy – Kowalczyk, Antoniszyn [RECENZJA]
O chorobie Hashimoto tak naprawdę zrobiło się głośno na przestrzeni ostatnich kilku lat. Choroba ta oczywiście jest znana i rozpoznawana już od ponad stu lat – lecz obecnie obserwuje się wzrost zachorowań zarówno w Polsce jak i na świecie.
S.O.S. dla tarczycy
Tytuł: S.O.S. dla tarczycy Dieta w Hashimoto |
Autorzy: Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn |
Wydawnictwo: Wydawnictwo M |
Rok wydania: 2018 |
Ilość stron: 265 |
Książka SOS dla tarczycy – Dieta w Hashimoto została podzielona na dwie części – pierwszą – teoretyczną ze szczegółowym objaśnieniem problematyki choroby Hashimoto. Autorką tej części jest dyplomowana dietetyczka, pani Anna Kowalczyk, która przestawiła tu najnowsze teorie i doniesienia w postępowaniu dietetycznym w chorobie Hashimoto.
Część pierwsza – teoria
W pierwszej części SOS dla tarczycy – Dieta w Hashimoto autorka przestawiła podłoże choroby, częstotliwość jej występowania w populacji, fizjologię funkcjonowania tarczycy oraz symptomy, na które warto zwrócić uwagę przy podejrzeniu choroby Hashimoto.
W pierwszej części książki zawarte zostały wskazówki dotyczące postępowania żywieniowego u osób ze zdiagnozowaną wyżej wymienioną chorobą autoimmunologiczną.
Autorka wprowadziła w czytelnika w podstawowe zagadnienia związane z określeniem własnego zapotrzebowania energetycznego, zasadami komponowania jadłospisów, doboru produktów spożywczych oraz technik kulinarnych, wspomagających terapię choroby Hashimoto. Pani Kowalczyk wskazała na rolę kluczowych witamin i składników mineralnych, które mogą być niedoborowe w tej jednostce chorobowej i jakie są ich odpowiednie źródła w diecie. W książce znalazły się również opisy produktów, które należy ograniczyć wjadłospisie pacjenta.
Część druga – praktyka
Drugą część książki opracował pan Tomasz Antoniszyn, którego pasją i zawodem jest gotowanie. W tej części – przepisowej czytelnik odnajdzie praktyczne zastosowanie wiedzy teoretycznej z poprzednich rozdziałów.
Dla ułatwienia korzystania z książki przepisy zostały podzielone na śniadaniowe, przekąskowe, obiadowe oraz te odpowiednie na kolacje i desery. Jako dopełnienie posiłków autor przygotował ciekawe propozycje przekąsek i sałatek, które mogą zpowiedzeniem stanowić oddzielne dania.
Przepisy są bardzo urozmaicone, bazujące na lokalnych składnikach, jak również zawierające niekiedy domieszkę tych egzotycznych. Nie ma tu dominacji określonego typu kuchni, smaki przenikają się a amatorzy nowości kulinarnych znajdą naprawdę pokaźną garść inspiracji.
Przepisy z SOS dla tarczycy mogą być świetne jako propozycja na wyszukane przyjęcie, kiedy chcemy zrobić na gościach naprawdę duże wrażenie. Co powiedzielibyście na łososia z pieczoną cykorią i buraczanym gravlaxem? Tu na zamarynowanie samej ryby potrzebujemy 2 dni ale autor zapewnia, że jest po co czekać. Z innych propozycji warto spróbować sałatki z komosą ryżową i kalmarami, chrupiących paluszków z fasolki szparagowej z pesto pietruszkowym czy chociażby grillowanego łososia polanego sosem z kaparów podawanego na czarnej soczewicy.
Dla tych, którzy nie chcą startować po nagrodę master chefa poleciłabym koktajl z jagodami bananem i siemieniem lnianym, krem z dyni z imbirem, kurkumą i mleczakiem kokosowym czy słodki omlet jaglany z sezonowymi owocami. Przy tych propozycjach nawet niewprawny adept sztuki kulinarnej osiągnie swój mały sukces!
To co bardzo spodobało mi się w SOS dla tarczycy – Dieta w Hashimoto to autorskie fotografie dań zrobione przez pana Tomasz Antoniszyna. Zdjęcia jak i potrawy są dopracowane w najmniejszym szczególe. Jako konsument byłabym w siódmym niebie dostając w restauracji tak przygotowane danie, jednak jako kucharz – amator daleko mi do tego mistrzowskiego wykonania a przygotowane dania mogą znacząco różnić się od oryginału :-)
Dla kogo książka?
Książkę SOS dla tarczycy – Dieta w Hashimoto poleciłabym pacjentom i ich rodzinom. Pozycja ta przybliży im zagadnienia związane z chorobą, jej diagnostyką oraz postępowaniem żywieniowym, podając kilkadziesiąt niebanalnych przepisów opartych o najnowsze zalecenia. SOS dla tarczycy – Dieta w Hashimoto to także świetna propozycja dla tych, którzy chcą zabłysnąć niebanalnymi połączeniami smakowymi na niejednym przyjęciu i nie rezygnować z zasad żywienia w chorobie.
[buybox-widget category=”book” ean=”9788380212176″]Dietetycy.org.pl » Aktualności » SOS dla tarczycy – Kowalczyk, Antoniszyn [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl