Sposób na niedobory witamin A i D a skorupiaki

Avatar photo
skorupiaki

Naukowcy z Cambridge opracowali sposób na poprawę korzyści ze spożywania skorupiaków w celu zwalczania niedoborów składników odżywczych. Zespół współpracuje obecnie z głównymi dystrybutorami owoców morza, aby dalej analizować technologię mikrokapsułkowania, zwaną „kulkami witaminowymi”.

Problem niedoborów żywieniowych

Ponad dwa miliardy ludzi na świecie ma niedobory składników odżywczych, co prowadzi do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Wzbogacanie żywności mikroskładnikami odżywczymi jest już standardem w zakresie poprawy zdrowia publicznego, a teraz naukowcy z Wydziału Zoologii Cambridge prowadzą prace nad skorupiakami.  

Badacze stworzyli pierwszą na świecie mikrokapsułkę zaprojektowaną specjalnie do wzbogacania skorupiaków w odżywcze składniki dla zdrowia ludzkiego. Odkrycia opisano w artykule opublikowanym w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition”.

W swoim laboratorium w Cambridge naukowcy przetestowali mikrokapsułki z witaminą A i D na organizmach ponad 100 ostryg, aby określić optymalną dawkę. Ustalili również, że należy je karmić przez 8 godzin pod koniec „wydalania”, czyli okresu, w którym małże są przetrzymywane w zbiornikach czyszczących po ich zebraniu.

Korzyści z odkryć

Zespół stwierdził, że fortyfikowane ostrygi dostarczają około 100 razy więcej witaminy A i ponad 150 razy więcej witaminy D niż naturalne ostrygi. Co ważniejsze, znacznie przewyższały one wartość tych witamin u łososia, uważanego do tej pory jako jedno z najlepszych naturalnych źródeł witamin D i A. Wzmocnione ostrygi dostarczyły ponad 26 razy więcej witaminy A i ponad 4 razy więcej witaminy D niż łosoś. Naukowcy odkryli, że porcja tylko dwóch fortyfikowanych skorupiaków zapewnia wystarczającą ilość witaminy A i D, aby osiągnąć zalecane dzienne spożycie (RDA) dla ludzi.

Co więcej, małże mają wyższą zawartość białka niż wołowina, są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i mają jedne z najwyższych poziomów kluczowych składników mineralnych spośród wszystkich pokarmów zwierzęcych. Jak podkreślają autorzy, te skorupiaki są również wysoce zrównoważone w hodowli, mają znacznie mniejszy wpływ na środowisko niż mięso zwierzęce lub ryby, a nawet niższy niż wiele upraw roślin, takich jak pszenica, soja i ryż.

Zobacz również
dieta śródziemnomorska

Niedobory witamin A i D na świecie

Niedobory witaminy A i D stanowią szczególnie poważne wyzwanie dla zdrowia publicznego – w Ghanie ponad 76% dzieci ma niedobór witaminy A, a w Indiach 85% populacji ma niedobór witaminy D. Niedobory witaminy D są powszechne w wielu populacjach, także tych zachodnich. U  33% dzieci i u co szóstej kobiety w ciąży obserwuje się niedobory witaminy A.

Źródło: David F. Willer, David C. Aldridge. Vitamin Bullets. Microencapsulated Feeds to Fortify Shellfish and Tackle Human Nutrient Deficiencies. Frontiers in Nutrition, 2020; 7