Sposób karmienia i środowisko żywieniowe dzieci mogą być równie ważne, jak ich dieta, zgodnie z nowym oświadczeniem naukowym z American Heart Association, opublikowanym w „Journal of American Heart Association”.
Poniższe oświadczenie jest pierwszym, które koncentruje się na dostarczaniu rodzicom i opiekunom opartych na dowodach strategii tworzenia zdrowego środowiska żywieniowego dla małych dzieci, które wspiera rozwój pozytywnych zachowań żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała w dzieciństwie, zmniejszając w ten sposób ryzyko występowania nadwagi, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego w późniejszym życiu.
Co mówi oświadczenie?
Umożliwienie dzieciom wyboru co i ile zjedzą, zachęca je do podejmowania własnych decyzji dotyczących jedzenia, a tym samym może pomóc w rozwoju zdrowych nawyków żywieniowych.
Rodzice i opiekunowie powinni rozważyć budowanie pozytywnego środowiska żywieniowego skoncentrowanego na zdrowych nawykach żywieniowych, zamiast skupiać się na sztywnych regułach dotyczących tego, co i jak dziecko powinno jeść.
Oświadczenie sugeruje, że rodzice i opiekunowie powinni być pozytywnymi wzorami do naśladowania, tworząc środowisko, które pokazuje i wspiera zdrowe wybory żywieniowe, a nie takie, które jest skupione na kontrolowaniu wyborów.
Rodzice i opiekunowie powinni zachęcać dzieci do zdrowego odżywiania poprzez:
- zapewnianie spójnego harmonogramu posiłków
- pozwalanie dzieciom na wybór żywności, którą chcą jeść, proponując zdrowe opcje pokarmów
- serwowanie zdrowej lub nowej żywności obok pokarmów, które dzieci już lubią
- regularne spożywanie nowej, zdrowej żywności podczas wspólnych posiłków z dzieckiem i wykazywanie przyjemności z jedzenia
- zwracanie uwagi na sygnały głodu i sytości
- unikanie wywierania presji na dzieci, aby jadły więcej, niż chcą jeść.
Trudności w budowaniu nawyków żywieniowych:
Niektórym rodzicom i opiekunom może być trudno, aby pozwolić dzieciom na podejmowanie własnych decyzji żywieniowych, zwłaszcza jeśli podopieczni niechętnie próbują nowej żywności i / lub stają się wybredne.
Te zachowania są powszechne i uważane za normalne we wczesnym dzieciństwie, w wieku od 1 do 5 lat, ponieważ właśnie w tym okresie dzieci uczą się nowych smaków i konsystencji stałych pokarmów.
Nałożenie sztywnych zasad dotyczących jedzenia i stosowania taktyk, takich jak nagrody lub kary, może wydawać się udanym rozwiązaniem w krótkim okresie czasu. Jednak badania nie potwierdzają skuteczności tego podejścia. Radykalne środowisko żywieniowe nie pozwala dziecku rozwijać podejmowania decyzji żywieniowych i może zmniejszyć poczucie kontroli, które są ważnymi procesami rozwojowymi dla dzieci.
Jak przypominają naukowcy, radykalne podejście wiąże się z tym, że dzieci są bardziej skłonne do jedzenia, mimo tego, że nie czują głodu, a także wybierają mniej zdrowe pokarmy, które prawdopodobnie mają więcej kilokalorii, co zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości i / lub zaburzeń odżywiania.
Z drugiej strony, pobłażliwe podejście, w którym dziecko może jeść co i kiedy chce, nie stwarza wystarczających granic dla dzieci do rozwijania zdrowych nawyków żywieniowych. Badania powiązały również taką strategię z większym ryzykiem nadwagi lub otyłości u dzieci.
Wielokrotnie oferowanie dzieciom szerokiej gamy zdrowych produktów spożywczych zwiększa prawdopodobieństwo, że je zaakceptują, zwłaszcza gdy podawane są z żywnością, którą już lubią spożywać. Ponadto opiekunowie lub rodzice, którzy dzielą się swoją radością z jedzenia danego pokarmu, mogą również pomóc dziecku w zaakceptowaniu go.
Modelowanie zdrowego żywienia – przez opiekunów, rodzeństwo i rówieśników – to dobra strategia, która pomaga dzieciom w otwarciu się na szerszą gamę opcji pokarmów.
Źródło: Alexis C Wood, Jacqueline M Blissett, Jeffrey M Brunstrom, Susan Carnell, Myles S Faith, Jennifer O Fisher, Laura L Hayman, Amrik Singh Khalsa, Sheryl O Hughes, Alison L Miller, Shabnam R Momin, Jean A Welsh, Jessica G Woo, Emma Haycraft, Caregiver Influences on Eating Behaviors in Young Children: A Scientific Statement From the American Heart Association. J Am Heart Assoc. 2020 May 18;9(10):e014520. doi: 10.1161/JAHA.119.014520. Epub 2020 May 11.
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl