Spożywanie przetworzonych produktów powoduje szybsze starzenie się organizmu – nowe badanie
Spożywanie przetworzonych produktów powoduje szybsze starzenie się organizmu – do takiego wniosku doszli hiszpańscy naukowcy analizujący zwyczaje żywieniowe 886 osób. Średnia wieku badanych wynosiła 67 lat. Szczególne ryzyko powiązano z jedzeniem przynajmniej 3 porcji produktów bogatych w tłuszcz, sól, skrobię i cukier.
Wpływ na struktury DNA
Przetworzona żywność została powiązana ze zmniejszeniem długości telomerów – odcinków DNA, będących fragmentami chromosomów. Ich funkcja polega między innymi na ochronie i stabilizacji naszego DNA podczas podziałów komórkowych. Telomery skracają się podczas każdego podziału komórki, dlatego naturalną rzeczą jest, że u osób starszych będą miały mniejszą długość niż u osób młodych 1. Niektóre czynniki mogą jednak ten proces przyśpieszać, co przekłada się na skrócenie życia komórek i przyspieszenie procesu starzenia całego organizmu. Działanie takie wykazuje przewlekły stres, stan zapalny oraz oczywiście niezdrowa dieta uwzględniająca produkty przetworzone, jak żywność typu fast-food, słodycze, słone przekąski.
Na co jeszcze wpływa niezdrowa dieta?
Regularnie spożywane przetworzone produkty niosą ze sobą znaczny wzrost ryzyka wystąpienia wielu chorób przewlekłych. Poprzez proces skrócenia telomerów, jesteśmy bardziej narażeni na zachorowanie na nowotwory i cukrzycę typu 2. Co ciekawe, naukowcy znaleźli również powiązanie niezdrowej diety z depresją (szczególnie widoczną u osób nieaktywnych fizycznie), nadciśnieniem tętniczym i otyłością. Częste sięganie po przetworzone produkty wpływa także na mniejszą ilość warzyw, owoców i błonnika pokarmowego w diecie, czego konsekwencją są częste niedobory witamin i składników mineralnych, a także zaparcia i uczucie ciężkości po posiłku.
Jaka dieta na dłuższe życie?
W celu zachowania młodości, zdrowia i dobrego samopoczucia naukowcy rekomendują oczywiście dietę pozbawioną produktów przetworzonych, zawierającą dużą ilość warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów, błonnika pokarmowego i wszystkich niezbędnych mikroelementów. Przykładem takiej diety jest dieta śródziemnomorska, która posiada udowodniony wpływ na zmniejszenie: ciśnienia tętniczego, poziomu glukozy we krwi i ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Podsumowanie
Codzienne spożywanie min. 3 porcji przetworzonych produktów wiąże się z przyspieszonym starzeniem organizmu i jego gorszą regeneracją. Dzieje się tak poprzez skrócenie telomerów odpowiadających za stabilizację DNA. W celu utrzymania zdrowia zaleca się jak najrzadsze sięganie po tego typu produkty i zastępowanie chipsów jedzonych przed telewizorem zdrową alternatywą – np. chrupiącą i odżywczą marchewką.
Bibliografia:
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Telomer_(genetyka)
- https://www.insider.com/processed-foods-could-speed-up-cell-aging-according-to-science-2020-9
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Spożywanie przetworzonych produktów powoduje szybsze starzenie się organizmu – nowe badanie
Nazywam się Karolina Wzorek, jestem licencjonowanym dietetykiem klinicznym oraz trenerem personalnym. Ukończyłam studia licencjackie na kierunku dietetyka na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie obecnie kontynuuję naukę na stopniu magisterskim. Do moich głównych zainteresowań dietetycznych należy skuteczna redukcja masa ciała, dietetyka sportowa, edukacja żywieniowa, psychodietetyka oraz dietetyka pediatryczna.