Sprawozdanie: Konferencja ADS „Problemy kliniczne w dietetyce sportowej”

Avatar photo

W ubiegłą sobotę (1.12.18) w Warszawie po raz kolejny odbyła się konferencja dietetyki sportowej zorganizowana przez Akademię Dietetyki Sportowej. Tym razem wiodącym tematem były „Problemy kliniczne w dietetyce sportowej”. 

Problemy kliniczne w dietetyce sportowej

(wydarzenie objęte patronatem medialnym dietetycy.org.pl)

Program konferencji był wypełniony po brzegi: całość została podzielona na 4 sesje i wystąpiło łącznie 10 prelegentów. Po każdym wykładzie był czas na zadanie kilku pytań prelegentom, co prowadziło do ciekawej dyskusji i wymiany swoich doświadczeń w danym temacie.

Przebieg konferencji

Pierwszą sesję rozpoczęła dr Joanna Orysiak z Instytutu Sportu w Warszawie a tematem jej wystąpienia było stosowanie siary bydlęcej w kontekście suplementacji u sportowców. Drugi wykład tej sesji dotyczył gospodarki sodowej sportowca. Profesor Michał Nowicki skupił się na ogromnym problemie jakim jest hiponatremia związana z wysiłkiem fizycznym.

Druga sesja rozpoczęła się wykładem Łukasza Jaśkiewicza z Akademii Dietetyki Sportowej. Łukasz podpowiedział jak poprzez interwencję żywieniową zmniejszyć bolesność mięśniową, która jest częstym zjawiskiem po treningu. Następnie dr Katarzyna Janiszewska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, jako dietetyk specjalizujący się w sportach walki, a jednocześnie była zawodniczka Taekwondo Olimpijskiego opowiedziała o negatywnych aspektach „robienia wagi” w sportach walki. Na koniec drugiej sesji lekarz alergolog dr Jacek Gocki zakreślił problem alergii i nietolerancji pokarmowej wśród sportowców.

Trzecia sesja rozpoczęła się według mnie jednym z najlepszych wykładów tej konferencji. Doktor hab. Jadwiga Lenczkowska-Malczewska opisała bardzo duży problem niedokrwistości wśród sportowców. Krok po kroku wyjaśniła jak oceniać zasoby żelaza u sportowców od strony diagnostycznej.  Z kolei dr Damian Parol w interesujący sposób przedstawił rolę diety w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii (nadmierne stężenie kwasu moczowego w organizmie) u sportowców.

Zobacz również
pieczarki

Czwarta sesja była w największym stopniu poświęcona problemom trenujących kobiet. Najpierw Bartłomiej Pomorski z Akademii Dietetyki Sportowej skupił się na zaburzeniach miesiączkowania. Znakomita Urszula Somow opisała rolę diety FODMAP w łagodzeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych wśród sportowców. Na zakończenie konferencji wystąpił Tadeusz Sowiński, który na bazie własnych doświadczeń zawodowych opisał problem PCOS jako wyzwanie w pracy dietetyka sportowego.

Między kolejnymi sesjami nie zabrakło dobrej kawy, zdrowych przekąsek oraz oczywiście dalszych dyskusji. Po raz kolejny atmosfera panująca podczas całej konferencji była doskonała, co zawsze będzie dla mnie jako uczestnika dużym atutem.

Co więcej powiedzieć… Czekam na dalsze konferencje, a Was wszystkich zapraszam na kolejne wydarzenie Akademii Dietetyki Sportowej