
27 września w Warszawie odbyła się konferencja zorganizowana przez Food Forum. Temat przewodni wydarzenia brzmiał „Nutrihacking – jak prawidłowe odżywianie może wydłużyć i polepszyć jakość życia twoich pacjentów?„. Konferencja miała miejsce w łatwo dostępnym z centrum miasta hotelu Novotel na warszawskim Okęciu. Konferencja była także transmitowana w formie online.
Jak sprawdziła się nowa formuła wykładów?
Co ciekawe, zaplanowano zupełnie nową formułę wykładów. Każdy z prelegentów miał 20 minut na swój wykład, a kolejne 20 minut było poświęcone na pytania do publiczności. Taka forma pozwala na większą interakcję słuchaczy z osobą prowadzącą wykład, co jest zdecydowaną zaletą.
Na początek każdy z uczestników konferencji otrzymał pakiet materiałów informacyjnych i promocyjnych od partnerów konferencji. Miejsca siedzące były zamieszczone wokół okrągłych stołów, co dawało pole do nawiązania rozmowy także między uczestnikami.

Część merytoryczna
Konferencję rozpoczął wykład mgr Zofii Winczewskiej „W zdrowym ciele zdrowy mózg – nutripsychiatria w praktyce„, gdzie dowiedzieliśmy się, jaka jest rola diety w regulacji biologicznych mechanizmów depresji oraz jak stan naszego mikrobiomu wpływa na nasz nastrój. Zwrócono uwagę na to, jak współczesny styl życia przyczynia się do zaburzeń mikrobiomu, co następnie przekłada się na obniżenie ogólnego samopoczucia. Nie zostaliśmy jednak bez rozwiązania problemu. Przedstawiono pojęcie takie jak „nutripsychiatryczne przekąski„, czyli produkty, które będą pozytywnie oddziaływać na naszą psychikę. Oprócz tego, na podstawie wyników badań, zaproponowano celowaną suplementację, ze szczególnym zwróceniem uwagi na psychobiotyki.
Następny wykład poprowadzony przez dr n. chem. Alicję Śliwkowską dotyczył synergistycznego działania kolagenu, witaminy C oraz kwasu hialuronowego. To wystąpienie rozwiało wiele wątpliwości dotyczących suplementacji kolegenem. Dr Alicja Śliwkowska rzetelnie przedstawiła czym kierować się w doborze takiego suplementu oraz jak oddziałuje on właśnie z witaminą C, oraz kwasem hialuronowym. Został poruszony także temat antyoksydantów i nawilżenia skóry.
Następne dwa wystąpienia wzbudziły moje szczególne zainteresowanie. Prof. dr hab. n. med. Barbara Skrzydło-Radomańska opowiedziała o roli diety i probiotyków w łagodzeniu przewlekłego stanu zapalnego spowodowanego przez SIBO. Podkreśliła, jak ważne jest odżywianie w leczeniu tego schorzenia. Dowiedzieliśmy się, jakie choroby współistniejące występują najczęściej i jak utrudnia to codzienne funkcjonowanie pacjentom. Poznaliśmy także obecnie stosowane metody diagnostyki SIBO. Kolejny wykład poprowadzony przez dr. n. med. Karolinę Karabin dotyczył roli polifenoli i sirtuin w leczeniu stanów zapalnych o niskim nasileniu. Prelegentka przybliżyła, czym są polifenole i sirtuiny oraz wyjaśniła, jak wygląda mechanizm ich działania.
Po wyżej wymienionych wystąpieniach odbyła się pierwsza przerwa kawowa, podczas której można było zapoznać się ze stanowiskami partnerów. Głównie były to firmy zajmujące się suplementacją, m.in Norsan czy Naturell, znalazło się także stanowisko wydawnictwa PZWL. Każdy z wystawców chętnie odpowiadał na pytania, była więc okazja zapoznać się bliżej z każdą z marek.
Po przerwie wysłuchaliśmy wykładu mgr Haliny Jurkowskiej, która opowiedziała o znaczeniu roślin adaptogennych dla mikrobiomu, a następnie z wystąpienia mgr Edyty Węcławskiej dowiedzieliśmy się, czym są nukleotydy dietetyczne i kiedy suplementacja nimi może stanowić realne wsparcie dla organizmu.
Kolejnym poruszonym tematem było ADHD u dorosłych z perspektywy dietetyka. Jest to obecnie coraz częściej diagnozowane schorzenie i zapewne wielu z nas spotka się z takimi osobami w swojej praktyce dietetycznej. Dr n. med. i n. o zdr. Joanna Róg objaśniła nam, jak poszczególne składniki diety będą wpływać na dobrostan pacjentów, u których zdiagnozowano ADHD.
Podczas kolejnego wykładu zatytułowanego „Stayin’ Alive! Rola kwasów Omega-3 we wsparciu układu krążenia” poprowadzonego przez mgr Klaudię Mikołajczyk dowiedzieliśmy się, jak ogromne znaczenie dla zdrowia naszego układu krążenia ma suplementacja kwasami Omega-3. Niestety, niewiele osób jest w stanie pokryć ich zapotrzebowanie samą dietą i u większości społeczeństwa suplementacja będzie wskazana. Wynika to głównie z niskiego spożycia ryb w naszej szerokości geograficznej.
Następnie podczas prelekcji mgr inż Karoliny Czyżowskiej został poruszony temat tego, jak stan naszej mikrobioty jelitowej wpływa na skórę głowy. Okazuje się, że temat diety jest często pomijany w kontekście stanu naszych włosów i skóry głowy, a w wielu przypadkach kwestia mikrobioty i odżywiania się odgrywa kluczową rolę.
Ostatnie wystąpienie przed przerwą obiadową dotyczyło bakterii Escherichia coli Nissele 1917. Bakteria ta jest zwykle kojarzona jako patogenna, okazuje się jednak, że może mieć też pozytywne działanie, jednak ten temat zdecydowanie wymaga większego zbadania.
Po przerwie lunchowej prof. dr. hab. n. med. Tomasz Banasiewicz uświadomił obecnych, jak ważna jest kwestia prehabilitacji. Prehabilitacja jest to proces przygotowujący pacjenta do leczenia lub konkretnego zabiegu i ma ogromne znaczenie w całym procesie powrotu do zdrowia. Jako kolejny poruszono temat mitochondriopatii, czyli schorzenia występującego na poziomie organelli komórkowych, które może objawiać się przewlekłym zmęczeniem. Dr inż. Katarzyna Olszewska uświadomiła nas, jak ważna jest rola snu, aktywności fizycznej i diety w walce z tą przypadłością.
Następnie wysłuchaliśmy wykładu „Dietoterapia endometriozy – potencjał morskich lipidów w redukcji bólu i poprawie jakości życia kobiet„. Mgr inż. Angelika Bogusz przedstawiła konkretne badania naukowe dowodzące skuteczności stosowania morskich lipidów w endometriozie, co może dawać nadzieję, jeśli chodzi o dietoterapię tej choroby. Podczas kolejnej prelekcji dowiedzieliśmy się, czym są fulereny. Fulereny to odmiany alotropowe węgla, o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Współzałożyciel firmy Auronn Artur Książek przedstawił nam swój produkt – suplement oparty na fulerenach.
Kolejny, bardzo interesujący temat dotyczył roli składników odżywczych w profilaktyce i terapii nowotworowej. Opowiedziała nam o nich dr n. med. Magdalena Maciejewska-Cebulak. Podczas wystąpienia podkreślono, że dieta nie wyleczy nowotworu – może natomiast istotnie wpłynąć na przebieg choroby i powrót do zdrowia. Dieta ma również ogromne znaczeni w profilaktyce chorób nowotworowych.
W ramach ciekawostki i praktycznej części spotkania odbyło się wystąpienie pani Moniki Cisło, zajmującej się na co dzień ćwiczeniami oddechowymi. Poruszono temat tego, jak oddech może wpłynąć na pracę naszych jelit. Mieliśmy okazję do wypróbowania na sobie przykładowego zestawu ćwiczeń oddechowych. Ostatni wykład poprowadził dr n. farm. Wojciech Krzyczkowski, który opowiedział nam o firmie Magic Health Food, która inspirację do tworzenia suplementów czerpie z natury i starannie dobiera składniki wykorzystywane do tworzenia swoich produktów.
Na koniec konferencji ponownie spotkaliśmy się z dr n. med. i n. o zdr. Joanną Róg, która przygotowała case study dotyczące protokołów żywieniowych o ograniczonej zawartości węglowodanów w nutripsychiatrii. Pracując w grupach, mogliśmy przeanalizować konkretne przypadki i zaproponować, co należałoby poprawić w jadłospisie danych pacjentów. Była to spora dawka praktycznej wiedzy z tak naprawdę dość nowej dziedziny nauki, jaką jest nutripsychiatria.
Podsumowanie
Podsumowując, tegoroczna konferencja Food Forum odbyła się w bardzo ciekawej formule. Zdecydowanie na korzyść wypadło to, że po każdym wystąpieniu słuchacze mieli możliwość zadawania pytań. Prelegenci, pomimo tego, że mieli tylko 20 minut na swoje wystąpienia, starali się, aby przekazać jak najwięcej sprawdzonej wiedzy. Wielokrotnie został poruszony temat mikrobioty w kontekście ogólnego dobrostanu pacjenta, co jest niezwykle przydatne w codziennej pracy dietetyka. Został poruszony także temat ADHD i nutripsychiatrii, o których w obecnym czasie coraz więcej się mówi. Zakończenie w formie study case również uważam za szczególnie udane, ponieważ pokazało nam, jak można wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce.
