Street Food. Żarcie z ulicy [RECENZJA]

Avatar photo
street food

Jednym z najbardziej dynamicznych trendów wśród nawyków żywieniowych Polaków jest moda na uliczne jedzenie. Spożywanie wspólnych posiłków to już nie tylko zaspokojenie głodu pokarmem w stylu „fast”. To także celebrowanie, nawiązywanie nowych znajomości i odkrywanie nowych smaków. Moda na zdrowe i świadome odżywianie na stałe pisała się w codzienność wielkomiejskich ulic.

Tytuł: Street Food. Żarcie z ulicy
Autorzy: Zbiorowe
Wydawnictwo: Axel Springer
Liczba stron: 160
Rok wydania: 2018

Recenzja: Street Food

Autorzy książki  „Street Food. Żarcie z ulicy” zapoznają czytelników z korzeniami nurtu ulicznego jedzenia oraz ich współczesnej formy. Wspominają o pierwszych straganach, budkach z jedzeniem i obyczajowości dawnych konsumentów. Przez wiele lat nastapiło wiele zmian wśród ulicznych kuchmistrzów, potencjalnych klientów oraz formie przygotowywania posiłków.

Mentalność ludzi zmieniała się bardzo dynamicznie, a wymagania wobec nowych smaków rosły wprostproporcjonalnie do pojawiających się inspiracji na talerzach.

Czy zdrowy street food jest możliwy?

Książka w prosty sposób pokazuje za co kochamy street food. Przekonuje czytelnika, że uliczne jedzenie, wcale nie musi być bezwartościowe i bogate w szkodliwe dla nas składniki. Moda ta pokreśla, że różnorodność kulturowa, dostępność produktów oraz czas spędzony wśród znajomych, tworzy współczesny obraz naszej obyczajowości.

Autorzy dzielą się także swoimi spostrzeżeniami na temat wyboru dobrego ulicznego jedzenia i dają wskazówki po czym poznać, że dane miejsce jest warte odwiedzin. Podkreślają jak zdrowo, ekologicznie i bez cienia nudy, cieszyć się spożywanym posiłkiem. Wszelkie wątpliwości na temat braku dostępności produktów zostały rozwiane w rozdziale, opowiadającym o tym, gdzie najlepiej udać się na zakupy.

Kulinarny przewodnik

Książka jest kulinarnym przewodnikiem w gastronomicznej podróży po najciekawszych street barach. Doskonale zachęca do spróbowania swoich sił i odkrywania nowych smaków. Nie brak w niej porad i ciekawostek na temat najpopularniejszych potraw, najchętniej spożywanych na ulicach dużych aglomeracji miejskich.

Zobacz również

PRZEPISY

W książce przepisy zostały podzielone według pochodzenia potraw i ich kontynentów. Ksiązka pokazuje jak bardzo może różnić się gust kulinarny na świecie. Wielowymiarwość pokazanych potraw sprawia, że każdy czytelnik znajdzie w nich część swoich ulubionych smaków.

Nie brakuje w nich kultowego fish & chips z Wielkiej Brytanii, paryskich crepes z Francji, cevapcici prosto z Serbii, polskich grillowanych oscypków z żurawiną, bułki z kawałkiem prawdziwej wołowiny z USA, pikantnych tacos z salsą habanero z Meksyku, sabich prosto z izraelskich ulic czy azjatyckich potraw takich jak pad thai, rozgrzewająca zupa pho czy klasycznych sajgonek z Wietnamu. Każdy przepis znajdujący się w książce jest dostępny w wersji video na NOIZZ.PL.

POSUMOWANIE

Książka jest ciekawym przewodnikiem po ulicznych gastronomiach dla każdego głodnego nowych smaków. Moda street food to część naszej kultury, obyczajowości oraz stylu życia. W nienachalny sposób wpisuje się w naszą codzienność, a naszym zadaniem jest czerpać z niej jak najwięcej.