Świeżo wyciskane soki
Ojciec sokoterapii Dr Norman W. Walker mawiał, że „nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki, stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu”.
Świeżo wyciskane soki, to nie tylko bogactwo witamin, składników mineralnych, ale również najważniejszych substancji: enzymów. Występują one w każdym żywym organizmie i uczestniczą we wszystkich jego funkcjach i procesach życiowych.
Enzymy wrażliwe są na wysokie temperatury, przestają być aktywne w temperaturze od -45C do -50, giną natomiast powyżej 55C. Martwa materia nie może spełniać zadań żadnych żywych organizmów, dlatego produkty narażone na wysokie temperatury tracą swoją wartość odżywczą.
Enzymy występujące w naszym pożywieniu umożliwiają przyswojenie zawartego w nim materiału energetycznego. Jeśli nie ma ich w żywności, organizm ma trudności z rozłożeniem pokarmu, zaczyna on gnić w naszych jelitach i zwiększa się ilość toksycznych produktów ubocznych. Przedłużające się zatoksycznienie może być przyczyną niemalże wszystkich chorób. Komórki zaś, które uczestniczą w tym procesie po spełnieniu swego zadania zostaną oddzielone, przekazane do obiegu krwi i limfy, a następnie przetransportowane do jelita grubego i wydalone wraz z innymi produktami odpadowymi. Natomiast na miejsce zużytych komórek, wchodzą nowe – zbudowane ze składników naszego pożywienia i w ten sposób jest zapewniona stała wymiana.
Od jakości tej wymiany zależy, czy uzyskamy zdrowie, energię i witalność – czy też wprost przeciwnie – będziemy mieli kłopoty ze zdrowiem.
Zatem celem jedzenia jest uzupełnienie pierwiastków chemicznych, z których zbudowane są komórki naszego organizmu.
To, co jemy powinno odżywiać nasze komórki, tkanki i narządy. Kiedy organizm jest zdrowy i oczyszczony pod każdym względem, można powiedzieć, że żadne bakterie nie mają w nim nic do roboty! Ciało oczyszczone jest sprawne – dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru.
KORZYŚCI Z PICIA ŚWIEŻO WYCISKANYCH SOKÓW:
-oczyścimy nasz układ traweinny i wydalniczy
-wzmocnimy system immunologiczny
-poprawimy wygląd skóry, włosów, paznokci
-odzyskamy witalność
-usuniemy martwe komórki
-dostarczymy bombę witaminową
-ekspresowa przyswajalność (już po 30 minutach zostaje on w 100% zasymilowany), dzięki temu znacznie odciążamy organy trawienne
-zmniejszymy napady wilczego głodu
Oczywiście nie nabieraj się na „świeże soki” ,”100% soki” ze sklepowych półek, bowiem są one pasteryzowane, czy też sterylizowane – nie mają one wielu wartości – wskutek ogrzewania, naświetlania, dodawania środków chemicznych.
Pamiętaj, aby soki spożywać najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Należy je pić niewielkimi łykami, przytrzymując przez chwilę w ustach – zostaje zapoczątkowany proces trawienia, a ślinianki już na tym etapie wytwarzają trzy rodzaje enzymów.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Napoje » Świeżo wyciskane soki
Dietetyk z zawodu i zamiłowania, absolwentka studium medycznego. Autorka książek "Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie" oraz "Zdrowo, słodko z miłością. Pokochaj siebie i odzyskaj radość życia" oraz twórczyni strony internetowej www.aktywnezywienie.pl