Świeżo wyciskane soki

Avatar photo
świeżo wyciskane soki

Ojciec sokoterapii Dr Norman W. Walker mawiał, że „nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki, stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu”.
Świeżo wyciskane soki, to nie tylko bogactwo witamin, składników mineralnych, ale również najważniejszych substancji: enzymów. Występują one w każdym żywym organizmie i uczestniczą we wszystkich jego funkcjach i procesach życiowych.

Enzymy wrażliwe są na wysokie temperatury, przestają być aktywne w temperaturze od -45C do -50, giną natomiast powyżej 55C. Martwa materia nie może spełniać zadań żadnych żywych organizmów, dlatego produkty narażone na wysokie temperatury tracą swoją wartość odżywczą.

Enzymy występujące w naszym pożywieniu umożliwiają przyswojenie zawartego w nim materiału energetycznego. Jeśli nie ma ich w żywności, organizm ma trudności z rozłożeniem pokarmu, zaczyna on gnić w naszych jelitach i zwiększa się ilość toksycznych produktów ubocznych. Przedłużające się zatoksycznienie może być przyczyną niemalże wszystkich chorób. Komórki zaś, które uczestniczą w tym procesie po spełnieniu swego zadania zostaną oddzielone, przekazane do obiegu krwi i limfy, a następnie przetransportowane do jelita grubego i wydalone wraz z innymi produktami odpadowymi. Natomiast na miejsce zużytych komórek, wchodzą nowe – zbudowane ze składników naszego pożywienia i w ten sposób jest zapewniona stała wymiana.

Od jakości tej wymiany zależy, czy uzyskamy zdrowie, energię i witalność – czy też wprost przeciwnie – będziemy mieli kłopoty ze zdrowiem.

Zatem celem jedzenia jest uzupełnienie pierwiastków chemicznych, z których zbudowane są komórki naszego organizmu.

To, co jemy powinno odżywiać nasze komórki, tkanki i narządy. Kiedy organizm jest zdrowy i oczyszczony pod każdym względem, można powiedzieć, że żadne bakterie nie mają w nim nic do roboty! Ciało oczyszczone jest sprawne – dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru.

Zobacz również
żywokost

KORZYŚCI Z PICIA ŚWIEŻO WYCISKANYCH SOKÓW:

-oczyścimy nasz układ traweinny i wydalniczy
-wzmocnimy system immunologiczny
-poprawimy wygląd skóry, włosów, paznokci
-odzyskamy witalność
-usuniemy martwe komórki
-dostarczymy bombę witaminową
-ekspresowa przyswajalność (już po 30 minutach zostaje on w 100% zasymilowany), dzięki temu znacznie odciążamy organy trawienne
-zmniejszymy napady wilczego głodu

Oczywiście nie nabieraj się na „świeże soki” ,”100% soki” ze sklepowych półek, bowiem są one pasteryzowane, czy też sterylizowane – nie mają one wielu wartości – wskutek ogrzewania, naświetlania, dodawania środków chemicznych.

Pamiętaj, aby soki spożywać najlepiej bezpośrednio po przyrządzeniu. Należy je pić niewielkimi łykami, przytrzymując przez chwilę w ustach – zostaje zapoczątkowany proces trawienia, a ślinianki już na tym etapie wytwarzają trzy rodzaje enzymów.