Czy świeżo wyciskany sok z pomarańczy z maszyn gastronomicznych jest bezpieczny dla zdrowia?

Avatar photo
sok pomarańczowy

Maszyny do wyciskania soku z podajnikami, stosowane są często w lokalach gastronomicznych i supermarketach. Pozwalają na szybkie i efektywne uzyskiwanie świeżego soku z owoców. Maszyny te działają w sposób zautomatyzowany. Do specjalnego podajnika wkłada się większą ilość owoców, które potem są przez maszynę przecinane, wyciskane a otrzymany sok jest filtrowany i zbierany w specjalnym zbiorniku. Tak przygotowany sok jest gotowy do spożycia.

Jakie są zagrożenia?

Należy wiedzieć, że wyciskanie soku w taki sposób może stwarzać ryzyko skażenia bakteryjnego. Główne zagrożenia wynikają z przenoszenia patogenów, takich jak Salmonella, E. coli i Listeria, ze skórki owoców do soku podczas procesu wyciskania. Pomarańcze mogą zawierać bakterie na skórce. Gdy owoc jest wyciskany, bakterie te mogą zostać przeniesione do soku.

Automatyczne wyciskarki, które nie są odpowiednio czyszczone i dezynfekowane lub jeśli owoce nie są dokładnie myte, zwiększają ryzyko skażenia. Ponadto patogeny w soku mogą się szybko rozmnażać, jeśli sok nie zostanie spożyty wkrótce po wyciśnięciu [5].

Znaczenie regularnego czyszczenia i dezynfekcji maszyn do wyciskania soku

Wyciskarki do soków, które używane są do przetwarzania świeżych owoców, są narażone na gromadzenie się resztek miąższu. Jest on pożywką dla bakterii, pleśni i drożdży. Ponadto resztki owoców i nagromadzone osady mogą zmieniać smak świeżo wyciśniętego soku. Sprawiają, że jest on gorzki. Z tego względu tak istotną rolę odgrywa regularne mycie i dezynfekcja sprzętu [5].

Wskazówki dla konsumentów i właścicieli lokali gastronomicznych

W celu zminimalizowania ryzyka mikrobiologicznego należy:

  • dokładnie myć owoce, przed włożeniem do maszyny
  • codziennie czyścić maszyny pod koniec dnia wodą z detergentem
  • regularnie dezynfekować maszyny, minimum raz na tydzień
  • jeżeli sok nie jest podawany od razu po wyciśnięciu, należy przechowywać go w szczelnym pojemniku, w lodówce, maksymalnie kilka godzin

Jeśli jako konsument, chcesz czuć się bezpiecznie:

  • poproś o wyciśnięcie świeżego soku, abyś miał pewność, że nie był przechowywany przez długi czas
  • zwróć uwagę na smak i zapach, jeśli jest zbyt gorzki lub zaczyna fermentować zrezygnuj z jego spożycia

Podsumowanie

zasady bezpieczeństwa pomarańcza