Test na wykrycie GMO
Magazyn Analytical Chemistry ogłosił opracowanie pierwszej, wszechstronnej i jednocześnie wygodnej w zastosowaniu metody badania produktów pod kątem ich potencjalnego zmodyfikowania genetycznego. Jak wiadomo wokół żywności GMO urosło wiele kontrowersji i chociaż ich zastosowanie niesie liczne korzyści – są rzesze zażartych przeciwników takiej żywności. Stąd też nic dziwnego, że odpowiednie etykietowanie żywności GMO oraz jej testowanie pod tym kątem stanowi poważny problem dla rynku żywieniowego.
Opracowany test otrzymał nazwę multiplex amplification on a chip with readout on an oligo microarray – co w wygodny sposób skraca się do MACRO. Metoda ta pozwala obecnie na wykrycie znaczącej ilości (97%) potencjalnych modyfikacji genetycznych obecnie stosowanych komercyjnie.
W roku 2012 rośliny GMO uprawiano w 28 państwach świata na powierzchni 420 milionów akrów. Liczba ta bardzo dynamicznie rośnie.
Źródło: acs.org
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Test na wykrycie GMO