To w jakiej pozycji jesz ma znaczenie – wyniki nowego badania

Avatar photo
  • Jedząc na stojąco słabiej odczuwamy smak
  • Jeśli zależy Ci na smaku - usiądź
  • To nie wszystko - szczegóły w artykule!
jedzenie food truck

Lato jest często wypełnione imprezami plenerowymi i spożywaniem żywności z food trucków, co oznacza, że ​​spędzasz więcej czasu stojąc i jedząc. Ale jeśli chcesz naprawdę cieszyć się posiłkiem, naukowcy twierdzą, że lepiej jest znaleźć miejsce i usiąść.

Kiedy lepiej smakuje nam jedzenie?

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie „Journal of Consumer Research” wskazują, że postawa wpływa na zmysł smaku, a żywność smakuje lepiej, gdy siedzisz. Główny autor Dipayan Biswas, PhD, z University of South Florida (USA), przyjrzał się, w jaki sposób układ przedsionkowy, który jest odpowiedzialny za równowagę, postawę i orientację przestrzenną, wchodzi w interakcję z zmysłem smaku.

Pozycja stojąca tłumi kubki smakowe

Zauważano, że utrzymywanie pozycji stojącej nawet przez kilka minut wywołuje stres fizyczny, tłumiąc kubki smakowe. Siła grawitacji popycha krew do niższych części ciała, powodując, że serce ciężej pracuje, aby pompować krew z powrotem do górnej części ciała, przyspieszając bicie serca. To aktywuje oś podwzgórze-przysadka-nadnercza i prowadzi do zwiększonego stężenia kortyzolu, hormonu stresu. Ta reakcja łańcuchowa zmniejsza wrażliwość sensoryczną, która wpływa na ocenę smaku żywności i napojów, postrzeganie temperatury żywności i ogólną wielkość konsumowanej porcji.

Usiądź i zasmakuj

Kiedy doświadczasz dyskomfortu, produkty, które normalnie są dla Ciebie smaczne, nie wydają się takie być. Biswas potwierdził swoją hipotezę, podczas badania z udziałem 350 uczestników oceniając smakowitość chipsów z chleba pita. Osoby, które stały, oceniały produkt jako mniej smaczny, niż ci, którzy siedzieli na wyściełanym krześle.

Gdy stoimy nie czujemy złego smaku?

Naukowcy następnie dostarczyli uczestnikom niewielkie ciasteczka pieczone w lokalnej restauracji, które były powszechnie uważane za smaczne. Uczestnicy, którzy siedzieli jedząc, oceniali je jako najbardziej smaczne. Jednak gdy piekarz zmienił przepis i sprawił, że smak stał się nieprzyjemny przez dodanie dodatkowej ¼ szklanki soli, otrzymano odmienne wyniki. Uczestnicy, którzy jedli stojąc nie zauważyli, że ciasteczka smakują bardziej słono. Autorzy sugerują, że wnioski z badania można wykorzystać podczas próby przemycania zdrowej żywności dla dzieci niejadków lub podawania leków o nieprzyjemnym smaku (podając żywność lub produkty farmaceutyczne, gdy dzieci stoją).

Jedzenie pod wpływem stresu gorsze

Biswas rozszerzył badanie, wywołując dodatkowy stres u badanych. Wymagał od uczestników wypróbowania przekąsek owocowych podczas noszenia torby z zakupami, naśladując to, co się dzieje, gdy ktoś próbuje pokarmów np. w sklepie spożywczym. Zarówno siedzący, jak i stojący uczestnicy zgłaszali, że dodatkowe obciążenie powoduje, że produkt spożywczy gorzej smakuje. Opisano to jako mechanizm leżący u podstaw stresu fizycznego.

Ponadto zespół przetestował wpływ postawy na postrzeganie temperatury. Uczestnicy otrzymali kubki gorącej kawy. Osoby, które stały, stwierdziły, że smak nie jest tak intensywny jak te osoby, które siedziały, pijąc kawę. Jednak osoby stojące piły mniej, co sugerują, że stres fizyczny tłumi apetyt.

Kiedy jemy więcej?

Jedzenie w pozycji stojącej może również pomóc w długoterminowych celach terapii zmniejszającej masę ciała, jak sugerują autorzy. W szczególności jedzenie w pozycji stojącej (w porównaniu do siedzenia) prowadzi do konsumpcji mniejszej ilości żywności. Co więcej, pozycja stojąca powoduje silniejszy stres, co z kolei powoduje, że serce pompuje więcej krwi.

Źródło: Dipayan Biswas, Courtney Szocs, Annika Abell. Extending the Boundaries of Sensory Marketing and Examining the Sixth Sensory System: Effects of Vestibular Sensations for Sitting versus Standing Postures on Food Taste Perception. Journal of Consumer Research, 2019