Trendy w dietetyce na rok 2016

Avatar photo
trendy 2016

Amerykański magazyn branżowy Today’s Dietitian określił w rozmowie ze specjalistami z zakresu żywienia trendy, które będą dominowały w nowym roku w dietetyce.

Światowe trendy w dietetyce na 2016

Znalazły się w nim między innymi tak popularne w Polsce zupy – stają się coraz popularniejsze z dietetycznego punktu widzenia i są kontynuacją wcześniejszego szumu związanego z piciem koktajli i owoców – a wyższością zup może okazać się większa zawartość błonnika. Punkt dla polskiej, tradycyjnej diety?

To, co ucieszy wielu, to zmiany na lepsze na rynku spożywczym – według specjalistów magazynu wciąż rosnąca presja na koncerny spożywcze doprowadzi do tego, że w produktach przetworzonych będzie coraz mniej cukru. Tym samym można się spodziewać większej ilości słodzików, które go zastąpią. Większy nacisk będzie położony w składach produktów na promowane dla zdrowia probiotyki, które przeżywają swój złoty wiek i możemy się spodziewać, że tak będzie w roku 2016. Probiotyki mogą pojawiać się w coraz większej ilości produktów, które wcześniej nie były wykorzystywane w celu suplementacji dobrymi bakteriami. Ostatnie zmiany w sposobie żywienia ludzi sugerują powrót do produktów mlecznych z tłuszczem (pełnotłuste, z obniżoną zawartością tłuszczu). To one na półkach mogą zastępować produkty w pełni wolne od tłuszczu.

Większy nacisk w środowisku żywieniowców na świecie zaczyna się kłaść na kwestie związane z ekologią i myśleniem o środowisku i przyszłych pokoleniach podczas produkcji żywności.

Jest też kilka produktów, które są typowane na hity roku 2016. Są to niewątpliwie rośliny strączkowe, ponieważ ONZ ogłosiło rok 2016 międzynarodowym rokiem strączkowych – spodziewajmy się więc rosnącej popularności tych produktów. To czego możemy się spodziewać, to także większa popularność jedzenia kiełków, szczególnie, że z roku na rok powstaje coraz więcej żywności wykorzystującej te produkty. Często zaniedbywane w prasie branżowej buraki są cennym źródłem składników prozdrowotnych i jest to dostrzegane przez rynek spożywczy.

Zmienia się także postrzeganie niektórych problemów zdrowotnych – niedawno DGAC po raz pierwszy poluzowało poziom rekomendowanego spożycia cholesterolu w diecie. Coraz więcej doniesień naukowych popierających to stanowisko może powodować odwrót od restrykcji w tym względzie w żywieniu. Wiele badań na temat białka, który znowu staje się gorącym tematem, jest już nieaktualna lub niewystarczająca. Możemy się spodziewać w najbliższych miesiącach więcej informacji na jego temat.

A co w Polsce?

Niewątpliwie nasz rodzimy rynek podąża trochę z opóźnieniem za trendami płynącymi z Zachodu, niemniej poważnym wydarzeniem z zeszłego roku było wprowadzenie rewolucji w żywieniu w szkołach. To właśnie ta kwestia powinna być również kluczowa w przyszłym roku i kształtować sposób odżywiania na najbliższe lata.

Jakie są Wasze typy na rok 2016? Zachęcamy do komentowania pod artykułem oraz na naszym forum: