Trendy w dietetyce 2023. Poznaj 6 kluczowych trendów!
A więc już zbliża się koniec grudnia! Za nami burzliwy rok 2022. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy wydarzyło się wiele. Chociaż pandemia szczęśliwie zaczęła się wycofywać, pojawiły się inne problemy, które spędzają sen z powiek Polakom.
Patrzymy wstecz i jak się okazuje pomimo tych burzliwych czasów wiele trendów, które zapowiadaliśmy rok temu, spełniło się. I tak mówiliśmy o tym, że zaczniemy patrzeć na cenę produktów i wciąż liczyć będzie się prepping. Zgodnie z naszymi przewidywaniami do pełnych obrotów nie powrócił już rynek siłowni. Dyskusję w roku 2022 zgodnie z „trendami w dietetyce 2022” wśród dietetyków zdominowała sprawa regulacji zawodu.
Tyle, jeśli chodzi o zeszły rok. Czas go zostawić za sobą i pomyśleć, co może przynieść rok 2023. Uporządkowaliśmy poniższe trendy od tych, które będą kształtować nasze dietetyczne realia tu i teraz, do tych, które zrewolucjonizują żywienie w dłuższym terminie.
6 trendów dietetycznych na 2023
1. Regulacja zawodu rozpocznie zmiany w branży
Z pewnym niedowierzaniem początkowo spotkał się kolejny projekt uregulowania zawodu dietetyka. Wraz z kilkunastoma innymi zawodami Ministerstwo Zdrowia postanowiło zająć się dietetykami. Tak duży akt prawny musiał spotkać się z dużą liczbą komentarzy od organizacji medycznych. Stąd też dopiero w grudniu wrócił on do Rady Ministrów do dalszych prac. Możemy się jednak spodziewać, że tym razem uda się go wprowadzić w życie.
I tutaj trzeba pamiętać, że wdrożenie regulacji nie będzie rewolucją samą w sobie, lecz początkiem zmian. Na pewno dużym szokiem będzie (jeśli wejdzie w tej formie) rejestr dietetyków. W dłuższym okresie pociągnie za sobą zmiany w systemie edukacji (szkolnictwo wyższe), jak i ustawicznego samodoskonalenia się dietetyków. Będzie to też wymagało większej kreatywności w nazewnictwie usług osób, które są aktywne w branży fit, jednak nie będą mogły szczycić się mianem zarejestrowanego dietetyka.
Ewolucja ta powinna trwać przez kolejne lata.
2. Żywienie Polaków kształtować będą ceny i zaburzone łańcuchy dostaw
Nie jest tajemnicą, że ciągnąca się wojna w Ukrainie, nie pozostanie bez wpływu na dostępność żywności na świecie. Zmiany te nałożyły się na już istniejący problem, napędzającej się inflacji. Ekonomiści spodziewają się, że szczyt inflacji przypadnie w przyszłym roku, po czym wskaźnik (oby) zacznie topnieć.
Należy mieć jednak na uwadze, że ceny nie rosną równomiernie. Dietetycy muszą wiedzieć, że część zdrowych produktów może być zbyt droga dla konsumentów. Naszym wyzwaniem jako grupy zawodowej będzie poszukiwanie rozsądnych zamienników dla popularnych superfoods.
3. Dieta roślinna i flexi mainstreamem
Przez ostatnich kilka lat przypominaliśmy o tym przewodnim trendzie w żywieniu. Statystyki pokazują, że rośnie liczba osób ceniących dietę roślinną. Można powiedzieć, że już dzisiaj w większych miastach Polski trend roślinny stał się mainstreamem. Rzadko zdarza się, żeby restauracje nie miały menu wegetariańskiego. Wegetarianizm nie jest już fanaberią, od kiedy większość z nas ma znajomych, którzy stosują się do tej diety.
Znacznie poprawia się także jakość i cena zamienników mięsnych w sklepach. Ich dostępność jest także znacznie lepsza. Dzięki temu nawet mięsożercy gotowi są na to, by eksperymentować z daniami roślinnymi i rezygnować od czasu do czasu z mięsa. Wszystko to składa się na wniosek, że dieta roślinna oraz fleksitarianizm stały już się w niektórych częściach Polski mainstreamem.
Możemy się spodziewać, że jej pozycja tylko będzie się umacniać i trafiać także do szerszych grup odbiorców.
4. Trend eko pod presją codzienności
Dieta planetarna, zero waste – te hasła były gorącymi tematami w poprzednich latach. W obliczu problemów gospodarczych i politycznych – zagrożenie dla planety i klimatu są spychane jednak w publicznej dyskusji na dalsze miejsce.
I nie możemy popełnić błędu – problem występuje wciąż i nawet może się nasilać wraz z ograniczonym dostępem źródeł energii. Jednak szeregowy konsument często będzie musiał wybierać, na co wydać swoje ograniczone środki.
Do tej pory produkty i żywność „eko” były traktowane jako jedzenie typu premium. Konsumenci byli gotowi płacić za nie więcej. Oznacza to, że aby trend eko mógł postępować, odpowiedzialność za wdrożenie ekologicznych rozwiązań produkcji, łańcuchów dostaw i pakowania musi spocząć na barkach producentów.
W 2023 roku warto wspierać konsumentów w tym, jak jeść zdrowo, możliwie tanio i w zgodzie z troską o planetę.
5. Człowiek w liczbach
Wszystko wskazuje na to, że aplikacje dietetyczne i krokomierze były jedynie zapowiedzią tego, co będzie działo się wkrótce. To trend, który trwać będzie przez kolejne lata i dekady.
Z każdym rokiem smartwatche zyskują coraz więcej medycznych funkcjonalności (energia, tętno, stres, oddech, praca serca, poziom glukozy). Również wagi analizujące skład ciała stają się coraz popularniejsze dla domowych zastosowań.
Elon Musk ze swoim Neuralink próbuje pójść krok dalej, wszczepiając implanty do mózgu. Są projekty automatycznie skanujące spożywane jedzenie pod kątem kaloryczności. Wydaje się wyłącznie kwestią lat, gdy dietetyk więcej wiedzy może pozyskać z czujników pacjenta niż z wywiadu.
6. Dietetyczne AI
Ostatnie tygodnie przyniosły wzmożone dyskusje na temat zastosowania AI w codziennym życiu. Czy doktora Google zastąpi coraz bardziej inteligentna sztuczna inteligencja (AI)?
To trend, który będzie dopiero pączkował w kolejnych miesiącach i latach, ale warto obserwować inicjatywy takie jak ChatGPT. Łatwo możemy wyobrazić sobie sztuczną inteligencję, która będzie w stanie odpowiadać na techniczne pytania na temat żywienia w formie konwersacji głosowej lub tekstowej.
Jaka będzie w tym świecie rola dietetyka? Na pewno kwestia motywacji, zrozumienia pobudek pacjenta to coś, co trudniej jest zreplikować algorytmom. Możliwe, że sam obszar pracy dietetyków, jak i wielu innych medyków, będzie musiał ulec silnemu przeobrażeniu.
Podsumowanie
To właśnie najważniejsze trendy zdaniem redakcji dietetycy.org.pl. Mamy nadzieję, że będą pomocne przy planowaniu pracy w kolejnym roku.
Aby lepiej przygotować się do nowych wyzwań w 2023 roku, zapraszamy Was do wzięcia udziału w bezpłatnym 30-dniowym challenge’u „Zostań superdietetykiem w 30 dni”. Startujemy już od Nowego Roku. Zapisy w Klubie pod tym tajnym linkiem: https://bit.ly/3i4Qde1
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Trendy w dietetyce 2023. Poznaj 6 kluczowych trendów!