Truskawki i jagody a sprawność umysłowa
Jedzenie truskawek i jagód może być bardzo korzystne dla naszego zdrowia – sugerują badacze po stwierdzeniu związku między ich wysokim spożyciem a spowolnieniem procesów starzenia procesów myślowych. Poza rewelacyjnym smakiem okazuje się, że mogą wspierać organizm jeśli chodzi o dostarczenie składników, które pomogą wstrzymać procesy starzenia. Dzięki nim dłużej możemy cieszyć się wysoką sprawnością umysłową. Choć wyniki nie są jeszcze potwierdzone, to argumenty te na pewno przekonają wielbicieli owoców leśnych.
Truskawki, jagody a sprawność umysłowa
Nie bez powodu przypisuje się tym owocom dobre właściwości. Zawierają one związki znane jako flawonoidy – są to związki mające działanie między innymi antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Według badań przeprowadzonych wśród starszych kobiet ich wysokie spożycie jest powiązane dodatkowo ze spowolnieniem starzenia się pod względem procesów myślowych i poznawczych.
Dlatego szczególnie zalecić należy spożywanie tych owoców osobom starszym.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Truskawki i jagody a sprawność umysłowa