Więcej białka to więcej mięśni? Otóż to nie takie proste…
Najnowsza metaanaliza oparta na 18 badaniach (wyselekcjonowanych z 1520), przeprowadzona przez Purdue University wskazuje, że zwiększenie spożycia białka daje pewne korzyści w kontekście masy mięśniowej – jednak jedynie dla ściśle określonych grup konsumentów. Jak to działa?
Kto zyskuje na zwiększonej podaży białka?
Naukowcy zdiagnozowali dwie grupy, którym dieta bogatsza niż rekomendowana wartość RDA pomaga utrzymać / zwiększyć masę mięśniową:
- Tych, którzy są na deficycie kalorycznym
- Tych, którzy wykonują trening siłowy, by zyskać beztłuszczową masę mięśniową
Wniosek nr 1: jeśli nie należysz do tych dwóch grup, korzystanie z produktów o wysokiej zawartości białka jeśli już go dostarczasz w standardowej ilości w diecie – nie da Ci pożądanych korzyści. Trzeba także pamiętać, że może być wręcz przeciwnie – link.
Wniosek nr 2: jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, dbaj o zawartość białka w diecie, cięcie kalorii najlepiej zacząć od tłuszczy nasyconych i cukru.
Czyli ile białka należy spożywać?
Badacze w ramach analizy przyjęli zasadę, że normą do której powinni dążyć przeciętni konsumenci jest 0,8 g białka na dobę na kilogram masy ciała.
Sama zmiana w strukturze diety nie da korzyści, jak wynika z przedstawionego badania. Ponadto normy białka i tak już są często przekraczane przez znaczącą rzeszę osób.
Podsumowanie
Jak wskazują naukowcy – badanie powinno jeszcze być pogłębione o wpływ zróżnicowania demograficznego. Dodatkowo nie odnosi się ono do zawodowych sportowców, czy osób po operacji bariatrycznej, a także spożywania suplementów białkowych.
Czytaj także:
Źródło: Purdue University