
Mało jest produktów rynku spożywczego tak otoczonych kultem swoich wielbicieli. Wino – bo o nim mowa – występuje w tysiącach odcieni, smaków, aromatów. Sięga w swojej różnorodności od eleganckich, dystyngowanych salonów po sklepiki za rogiem z tanim alkoholem. Niezależnie od tego – gdy jest już serwowane na stół, pytaniem numer jeden jest:
Wino białe czy czerwone – co mniej szkodliwe dla zdrowia?
🔎 Wiele osób przytacza obecność resweratrolu jako argumentu za prozdrowotnymi właściwościami czerwonego wina. Analiza 42 badań z udziałem 96 000 osób nie wykazała różnic w ryzyku nowotworów między czerwonym a białym winem. Jednak spożycie białego wina wiązało się z 22% wyższym ryzykiem raka skóry. Dodatkowo zaobserwowano silniejszy związek między piciem białego wina a ogólnym ryzykiem nowotworów u kobiet [1].
Jakie wino lubią dietetycy? Wyniki ankiety
Ankieta zakończona. Wyniki poniżej.

Bibliografia:
- Lim, R. K., Rhee, J., Hoang, M., Qureshi, A. A., & Cho, E. (2025). Consumption of Red Versus White Wine and Cancer Risk: A Meta-Analysis of Observational Studies. Nutrients, 17(3), 534.
- Data pierwotnej publikacji: 20.02.2014
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 10.03.2025
