Witaminy, których poziom warto monitorować

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególne znaczenie mają witamina A, E, C, D oraz B9 i B12. Ich zbyt niski poziom wiąże się z szeregiem konsekwencji zdrowotnych. Sprawdź, do czego doprowadzić mogą braki wspomnianych witamin.

Witaminy – ważny składnik pokarmowy

Witaminy to obok związków mineralnych, białek, tłuszczów i węglowodanów kluczowy składnik pokarmowy. Odgrywają w ludzkim organizmie liczne funkcje, dlatego ich niedobory doprowadzić mogą do wielu nieprawidłowości w stanie zdrowia. Przy podejrzeniu zbyt niskiego poziomu witamin wskazane są Badania Laboratoryjne. Kontrola obejmować powinna zwłaszcza witaminy A, E, C, D oraz B9 i B12. Badanie witamin zaleca się wykonać nie tylko w sytuacji, gdy pojawiły się już objawy ich niedoboru. Warto przeprowadzać je profilaktycznie, w celu kontroli funkcjonowania organizmu, aby zapobiec wszelkim zaburzeniom. Badanie poziomu witamin stanowi również element kontroli w przypadku osób suplementujących te składniki pokarmowe. Pozwala upewnić co do efektów prowadzonego leczenia i zmodyfikować je w razie potrzeby. Przeprowadza się je z krwi. Wyniki badania witamin należy omówić z lekarzem.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które warto badać

Część witamin wymaga obecności tłuszczów, aby rozpuścić się i wchłonąć w organizmie. Spośród nich warto sprawdzać poziom:

  • witaminy A – wspomaga pracę układu odpornościowego, a zatem zmniejsza ryzyko infekcji, bierze udział w odnowie komórek, produkowaniu hormonów i czerwonych krwinek, prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych oraz wpływa na widzenie;
  • witaminy D – wspomaga ona działanie układu kostnego, ponieważ reguluje wchłanianie jonów wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, a także pobudza komórki do wytwarzania przeciwciał chroniących układ odpornościowy;
  • witaminy E – działa antyoksydacyjnie, tj. spowalnia reakcje utleniania, a tym samym przeciwdziała namnażaniu się tzw. wolnych rodników, czyli nieprawidłowych form tlenu, które zmieniają patologicznie komórki i nasilają starzenie, wspomaga pracę układu odpornościowego oraz wpływa na prawidłowe krążenie krwi.

Witaminy nierozpuszczalne w tłuszczach, które warto badać

Pozostałe witaminy nie wymagają obecności tłuszczów, aby wchłonąć się w organizmie. Spośród nich warto regularnie sprawdzać poziom:

  • witaminy C – oddziałuje korzystnie na odporność, wspomaga proces gojenia ran, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi i cholesterolu, działa przeciwutleniająco oraz ułatwia przyswajanie żelaza;
  • witaminy B9 – jest znana przede wszystkim z korzystnego wpływu na układ nerwowy; o jej poziom należy szczególnie dbać podczas starań o dziecko i w ciąży, gdyż zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej oraz uczestniczy w produkcji DNA i rozwoju erytrocytów, czyli czerwonych krwinek;
  • witaminy B12 – wykazuje korzystny wpływ na układ krwiotwórczy i nerwowy, uczestniczy w procesie wytwarzania elementów krwi, metabolizmie kwasów nukleinowych, węglowodanów, tłuszczów, białek oraz w produkcji mieliny w osłonkach komórek nerwowych i przekaźników nerwowych.