Wpływ intensywności negatywnych emocji na ilość spożywanej żywności
Negatywne emocje mogą wykazywać różny wpływ na ilość spożywanej żywności. Kluczowa jest ich intensywność. W badaniach na szczurach zanotowano obserwacje, gdzie silny szok elektryczny albo hałas o dużej intensywności sprzyjał zmniejszonej ilości spożywanego pokarmu, a zjawiska te o niskiej i umiarkowanej intensywności prowadziły do zwiększonego tempa jedzenia i samej konsumpcji.
W badaniach na ludziach wykazano, że intensywne emocje zmniejszały spożycie żywności, a te cechujące się niskim lub umiarkowanym natężeniem zwiększały jej konsumpcję. Podobne wyniki uzyskano w badaniach, w których proszono uczestników o wyobrażenie sobie siebie w różnych sytuacjach sprzyjających pojawieniu się emocji o różnej intensywności. Wykazano, że badani deklarowali chęć spożycia większej ilości jedzenia, gdy sytuacje wywoływały emocje o niskim pobudzeniu. W innych badaniach zaobserwowano z kolei, że kobiety odczuwające stres o umiarkowanym nasileniu dostarczały o 118 kcal więcej, a mężczyźni o 181 kcal więcej niż zwykle.
Negatywne emocje a osoby z nadmierną masą ciała
Wydaje się, że najbardziej narażoną grupą osób na występowanie jedzenia emocjonalnego są osoby z nadmierną masą ciała i odchudzające się. W sytuacji napięcia emocjonalnego zwiększa się możliwość załamania procesu samokontroli u tych osób, a to sprzyja niekontrolowanemu spożywania pokarmów. Brak kontroli nad konsumowanym jedzeniem prowadzi do pojawienia się dyskomfortu i wywołuje kolejne negatywne emocje, które są „przykrywane” kolejną konsumpcją. W ten sposób powstaje błędne koło, z którym ciężko poradzić sobie samemu.
Wpływ negatywnych emocji na zwiększenie ilości spożywanej żywności
Według badań przeprowadzonych głównie w latach 80. i 90. (tab. 1) największy wpływ na spożycie żywności miały negatywne emocje takie jak przygnębienie, strach, złość oraz nuda.
Tabela 1. Wpływ negatywnych emocji na konsumpcję żywności
Efekt | Pomiar | Emocja | Badanie |
Wzrost | Spożycie żywności | Przygnębienie | Lowe i Maycock (1988) |
Wilhner i wsp. (1998) | |||
Strach | Pine (1985) | ||
Pines i Gal (1977) | |||
Bellisle i wsp. (1990) | |||
Nuda | Abramson i Stinson (1977) | ||
Złość | Macht (1996) | ||
Motywacja do jedzenia | Złość | Macht (1996) | |
Spożycie czekolady | Przygnębienie | Wilner i wsp. (1998) |
Źródło: opracowano na podstawie Macht M., How emotions affect eating: a five-way model, Appetite, 2008, 50, 1-11
Z kolei w badaniach z 2008 roku (tab. 2) zwiększonemu spożyciu żywności towarzyszyły zwłaszcza nuda, rozczarowanie i niezadowolenie. Najczęściej wymienianymi produktami, po które sięgali badani były słodkie przekąski, alkohol, czekolada i mięso.
Tabela 2. Wpływ negatywnych emocji na zwiększenie ilości spożywanej żywności
Emocja | Wynik |
Nuda | 2,52 |
Rozczarowanie | 2,52 |
Niezadowolenie | 2,38 |
Obrzydzenie | 2,10 |
Niemiłe doświadczenie | 2,05 |
Wstyd | 2,02 |
Strach | 1,71 |
Przygnębienie | 1,66 |
Złość | 1,60 |
Zazdrość | 1,31 |
Źródło: opracowano na podstawie Desmet P., Schifferstein, Sources of positive and negative emotions in food experience., Appetite, 2008, 50,
290-301
Podsumowanie
Negatywne emocje mogą sprzyjać zwiększonej konsumpcji żywności. Najbardziej narażonymi osobami na to zjawisko są osoby z nadmierną masą ciała i odchudzające się. Teorie dotyczące związku między doświadczaniem negatywnych emocji a zwiększonym spożyciem pokarmów wskazują na wspólne założenie, że przejadanie się poprzedza wystąpienie negatywnych emocji, a jedzenie służy ich wyregulowaniu.
Problemem nie jest to, że ludzie doświadczają negatywnych emocji a to, że nie radzą sobie z nimi. Największą trudnością jest to, że brak jest narzędzi, które ułatwiłyby skuteczną samokontrolę przy występowaniu negatywnych emocji. Kluczowe jest zatem edukowanie społeczeństwa jak radzić sobie z własnymi emocjami już od najmłodszych lat.
Źródła
- Baumeister RF, Heatherton TF, Tice DM., Utrata kontroli. Jak i dlaczego tracimy zdolność samoregulacji, Warszawa, PARPA, 2000
- Bruch H., Eating disorders. Obesity, anorexia nervosa and the person within, 1973, Basic Books, New
- Chanduszko-Salska J., Psychologiczne uwarunkowania nadmiernego zaabsorbowania jedzeniem, Psychiatria, 2013, 10,1, 1-8
- Cohen JH, Kristal AR, Neumark- Sztainer D, Rock CL, Neuhouser ML. Psychological distress is associated with unhealthful dietary practices. American Dietetic Association. Am Diet Assoc 2002, 5, 699-703
- Desmet P., Schifferstein H.: Sources of positive and negative emotions in food experience. Appetite. 2008, 50, 290–301
- Heatherton T.F., Baumeister R.F., Binge eating as escape from self-awareness, 1991 Psychological Bulletin, 110, 86–108
- Herman C.P., Polivy J., Excess and restraint in bulimia, [in:] The Psychobiology of Bulimia, K. Pirke, W. Vandereycken, E. Ploog, Springer-Verlag, New York 1988
- Kadzikowska-Wrzosek R., Siła woli. Autonomia, samoregulacja i kontrola działania, 2013, Smak Słowa, Sopot
- Krebs H., Macht M., Weyers P., Weijers H.-G., Janke W., Effects of stressful noise on eating and non-eating behavior in rats, 1996, Appetite, 26, 193–202.
- Macht M., How emotions affect eating: a five-way model, Appetite, 2008, 50, 1, 1–11
- Ogińska-Bulik N., Psychologia nadmiernego jedzenia, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 2004
- Oliver G., Wardle J., Gibson E.L., Stress and food choice: A laboratory study, Psychosomatic, 2000, Medicine, 62, 853–865.
- Rasbury W., Shemberg K., The effects of aversive levels of white noise on consummatory behavior, 1971, Psychonomic Science, 22, 166–167.
- Robbins T.W., Fray P.J., Stress-induced eating: Fact, fiction or misunderstanding?, 1980, Appetite, 1, 103–133.
- Somer E., Wpływ jedzenia na nastrój., Warszawa, Amber, 1998
- Szczygieł D., Kadzikowska-Wrzosek R., Emocje a zachowania żywieniowe – przegląd badań, 2014, ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI, 86, grudzień, 1-11
- Van den Bos R., De Ridder D., Evolved to satisfy our immediate needs: Self-control and the rewarding properties of food, 2006, Appetite, 47, 24–29
- WHO, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/
- Żak-Gołąb A., Tomalski R., Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek J., Aleksytymia u osób otyłych, 2012, Endokrynologia, Otyłość I Zaburzenia Przemiany Materii, 8, 4, 124–129
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Wpływ intensywności negatywnych emocji na ilość spożywanej żywności
Absolwentka Żywienia Człowieka i Oceny Żywienia na SGGW oraz Psychodietetyki na SWPS. Pasjonatka prawidłowego żywienia z głową i aktywności fizycznej z przyjemnością. Pracuję głównie z osobami z zaburzeniami odżywiania, chorobami tarczycy, insulinoopornością i sportowcami.