Wpływ naszej diety na mózg i zdolności poznawcze – nowe doniesienia naukowe
Auriel Willette, profesor nadzwyczajny i jego zespół badaczy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Człowieka Iowa State University (USA), odkryli hormon sytości, którego wyższy poziom może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera. Artykuł przedstawiający wyniki ich badań został niedawno przyjęty do publikacji w „Neurobiology of Aging”.
Badanie
Korzystając z danych pochodzących z Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI), naukowcy przyjrzeli się hormonowi sytości, cholecystokininie (CCK), u 287 osób. CCK występuje zarówno w jelicie cienkim, jak i w mózgu. W mózgu CCK znajduje się w hipokampie, które jest nazywany mózgowym obszarem pamięci.
Wnioski
Naukowcy stwierdzili, że dla osób, które mają wyższe poziomy CCK ryzyko występowania łagodnych zaburzeń poznawczych, stanu początkowego choroby Alzheimera, zmniejszyło się o 65%.
Miejmy nadzieję, że pomoże to rzucić więcej światła na to, jak hormony sytości we krwi i mózgu wpływają na funkcjonowanie mózgu
prof. Willette
Choroba Alzheimera AD
Choroba Alzheimera (Alzheimer’s disease, AD) jest jedyną z najczęstszych przyczyn występowania otępienia w starszym wieku. Symptomy schorzenia to stopniowo postępująca i nieodwracalna neurodegeneracja mózgu, obniżenie poziomu funkcji poznawczych, behawioralnych i pogorszenie jakości codziennego funkcjonowania. Badania prowadzone na zwierzętach już dawniej udowodniły, że dieta oraz hormony takie jak cholecystokinina i grelina mogą przyczyniać się do zwiększania zdolności poznawczych.
Naukowcy chcieli sprawdzić, czy istnieje związek między poziomami CCK a stanem pamięci i poziomem istoty szarej w hipokampie i innych ważnych obszarach. Przyjrzano się również białkom tau i p-tau, które są uważane za toksyczne dla mózgu, aby zobaczyć, jak mogą one wpływać na poziom CCK i pamięć. Okazało się, że wraz ze wzrostem poziomów tau, wyższa wartość CCK nie była już związana z mniejszym spadkiem umiejętności poznawczych.
Podsumowanie
Naukowcy mają nadzieję, że to badanie zachęci innych do przyjrzenia się aspektowi żywieniowemu diet, a nie tylko skupianiu się na spożyciu kilokalorii. Badacze już analizują, w jaki sposób dieta wpływa na poziom CCK danej osoby, badając stężenia glukozy i ciał ketonowych na czczo. „Patrząc na aspekt żywieniowy, możemy stwierdzić, czy określona dieta może zapobiec chorobie Alzheimera lub przeciwdziałać postępowi choroby” .
„Regulacja, kiedy i ile jemy może mieć związek z tym, jak dobra jest nasza pamięć”- dodają badacze. „Podsumowując: to, co jemy i co robi z tym organizm wpływa na nasz mózg”.
Źródło:
1. Alexandra Plagman, Siobhan Hoscheidt, Kelsey E. McLimans, Brandon Klinedinst, Colleen Pappas, Vellareddy Anantharam, Anumantha Kanthasamy, Auriel A. Willette. Cholecystokinin and Alzheimer’s Disease: A Biomarker of Metabolic Function, Neural Integrity, and Cognitive Performance. Neurobiology of Aging, 2019;
2. Robert Dudkowiak, Anna Gryglas , Andrzej Poniewierka, Elżbieta Poniewierka, Rola wybranych czynników ryzyka w etiopatogenezie i przebiegu choroby Alzheimera, Aktualności Neurologiczne 2013, 13 (2), p. 109–118.
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Wpływ naszej diety na mózg i zdolności poznawcze – nowe doniesienia naukowe
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl