Wpływ spożywania alkoholu wśród nastolatek na masę kostną kręgosłupa
Nastoletnie dziewczęta, które regularnie się upijają, mogą nie osiągnąć swojej szczytowej masy kostnej, jak wynika z nowych badań na Uniwersytecie Loyola Marymount w Los Angeles (USA), opublikowanych w „Journal of Studies on Alcohol and Drugs„.
Badanie, w którym udział wzięło 87 studenek college’u w wieku 18-20 lat wykazało, że te z nich, które regularnie piły alkohol w szkole średniej, mają niższą masę kostną kręgosłupa. Powyższy związek nadal utrzymywał się nawet wtedy, gdy naukowcy uwzględnili inne czynniki wpływające na gęstość kości – takie jak ćwiczenia fizyczne, sposób odżywiania (w tym właściwa podaż wapnia i witaminy D w diecie) się oraz palenie tytoniu. Odkrycia sugerują, że gorszy stan kości można dodać do listy problemów związanych z upijaniem się dla młodych kobiet. Kobiety osiągają zazwyczaj szczytową gęstość kości w kręgosłupie w wieku od 20 do 25 lat.
Uczestniczki badania odpowiadały na pytania dotyczące pewnych czynników stylu życia. Przeprowadzano także badania na gęstość kości w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Kobiety zostały poproszone o powrót pamięcią do czasów liceum i określenie jak często wypijały duże ilości alkoholu w krótkim czasie – czyli cztery lub więcej drinków w ciągu dwóch godzin. Stwierdzono, że uczestniczki badania, które często upijały się (tzw. binge-drinking) miały niższą masę kostną niż ich rówieśniczki spożywające alkohol w mniejszych ilościach lub nie pijące w ogóle. „Często” oznaczało w badaniu upijanie się co najmniej 115 razy – lub prawie dwa razy w miesiącu.
Zespół badawczy dodaje, że wszystkie czynniki blokujące osiągnięcie przez młode kobiety szczytowej masy kostnej, może zwiększać późniejsze ryzyko występowania osteoporozy. Wyniki poszerzają wcześniejsze badania łączące intensywne picie alkoholu z obniżeniem masy kostnej i wyższym ryzykiem złamań kości u osób starszych, co sugeruje, że późniejsze problemy z układem kostnym mogą być związane z częstym upijaniem się we wczesnym okresie życia. Także wcześniejsze badania na zwierzętach sugerują, że alkohol utrudnia zdrowy rozwój młodych kości.
Na razie wyniki badań dają dziewczętom i młodym kobietom jeszcze jeden powód do unikania upijania się.
Źródło: Joseph W. Labrie, Sarah Boyle, Andrew Earle, Hawley C. Almstedt. Heavy Episodic Drinking Is Associated With Poorer Bone Health in Adolescent and Young Adult Women. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 2018; 79 (3): 391
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wpływ spożywania alkoholu wśród nastolatek na masę kostną kręgosłupa
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl