Wysokie spożycie kadmu ma związek z występowaniem raka trzonu macicy
Naukowcy z University of Missouri na podstawie pięcioletnich badań stwierdzili, że u kobiet, które spożywają pokarmy z wysoką zawartością kadmu (np. nerki, wątroba, skorupiaki) występuje większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka endometrium. Kadm imituje działanie hormonów płciowych estrogenów, działając na te same receptory. Tę najnowszą obserwację naukowcy mają nadzieję wykorzystać w prewencji zachorowań na raka trzonu macicy. Wnioski zostały opublikowane w czasopiśmie „Plos one”.
Zespół badawczy posłużył się raportami dotyczącymi zachorowań na raka w rejonie Missouri, Arkansas i Iowa, aby zidentyfikować czynniki choroby. Zbadano 631 kobiet z rakiem endometrium oraz 879 kobiet zdrowych, które posłużyły jako grupa kontrolna. Badanie trwało od stycznia 2010 roku do października 2012 roku. Przedział wiekowy kobiet uczestniczących w badaniu to 18-81 lat, a średnia wieku wyniosła 65 lat. Uczestniczki wypełniły kwestionariusz z ponad 200 pytaniami na temat czynników potencjalnie związanych z występowaniem raka trzonu macicy. Naukowcy uzyskali informacje o ich ogólnym zdrowiu, stylu życia, diecie oraz znanych i podejrzanych czynnikach ryzyka raka endometrium. Przeprowadzano także badanie próbek kału i śliny uczestniczek. Materiał został poddany analizie pod kątem zawartości kadmu.
Porównując poziomy kadmu osób z rakiem endometrium do grupy kontrolnej, stwierdzono, że ten toksyczny metal ma istotny wpływ na prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzonu macicy. Wciąż potrzebne są dalsze badania, jednak odkryta zależność pomoże w prewencji zachorowań oraz zwiększy świadomość społeczną na temat przyczyn raka endometrium. Dlatego tak ważna jest promocja zdrowej diety, ubogiej w kadm, co można osiągnąć przez ograniczenie konsumpcji pokarmów takich jak skorupiaki (krewetki, krab), nerki czy wątroba. Bardzo istotne okazuje się także zaprzestanie palenia. Największe ryzyko zachorowań występuje w okresie pomenopauzalnym. Odpowiednia prewencja zachorowań na raka trzonu macicy jest szczególnie ważne dla kobiet, u których w rodzinie wystąpiły przypadki zachorowań na raka endometrium, a także chorujących na cukrzycę oraz otyłych .
Źródło:
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wysokie spożycie kadmu ma związek z występowaniem raka trzonu macicy
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl