Wywiad z: Agnieszka Momora

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl. Dzisiaj bohaterem jest Agnieszka Momora.

Agnieszka Momora

agnieszka momora

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Rzeszowskim. Laureatka licznych konkursów na Ogólnopolskich Konferencjach Naukowych, gdzie otrzymywała wyróżnienia ze autorskie prace badawcze. Wyróżniona w Ogólnopolskim konkursie „ Nowe Trendy w Dietetyce”. Współorganizator licznych eventów i wydarzeń dietetycznych np. Warsztaty o cukrzycy typu II. Posiada doświadczenie w przeprowadzaniu wykładów i prelekcji z zakresu żywienia dla stowarzyszeń, placówek, osób dorosłych oraz seniorów W ramach Koła Naukowego Dietetyków pisała artykuły popularno-naukowe oraz przeprowadzałam akademickie audycje radiowe.

 

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Agnieszko, proszę powiedzieć dlaczego postanowiła Pani związać się zawodowo z dietetyką?

AGNIESZKA MOMORA: Studiując dietetykę, coraz bardziej przekonywałam się jakie znaczenie odgrywa odpowiedni sposób żywienia. Przeglądając badania naukowe, z czasem zdałam sobie sprawę, że dietetyka jest niekończącą się dziedziną nauki, która wymaga nieustannego dokształcania się. Wzbudziło to we mnie fascynacje i chęć poszukiwania prawdy. Pracując z podopiecznymi zaczęłam dostrzegać jaki wpływ może mieć zastosowanie odpowiedniej dietoterapii na ich komfort życia, samopoczucie czy zdrowie. Upewniło mnie to w przekonaniu, iż dietetyka nie jest tylko teorią ale także ma swoje odzwierciedlenie w praktyce.

DIETETYCY.ORG.PL: Mimo młodego wieku może się Pani pochwalić licznymi osiągnięciami naukowymi – wielokrotnie była Pani nagradzana i wyróżniana na ogólnopolskich konferencjach za najlepsze referaty i wystąpienia. Czy zamierza Pani kontynuować karierę naukową ?

AGNIESZKA MOMORA: Oczywiście, nadal zamierzam brać udział czynny w konferencjach, przedstawiając na nich swoje prace badawcze.

DIETETYCY.ORG.PL: Uczestniczyła Pani w kilkunastu szkoleniach podnoszących kwalifikacje zawodowe – proszę powiedzieć jak wybrać ten wartościowy?

AGNIESZKA MOMORA: Podczas wyboru kursów bądź szkoleń zawsze kierowałam się zawodowym oraz naukowym doświadczeniem osób prowadzących. Pośród tak ogromnej oferty skierowanej do dietetyków, wybranie tych właściwych jest prawdziwym wyzwaniem. Zanim podejmiemy wybór, warto prześledzić osiągnięcia oraz działalność naukową prowadzących.

DIETETYCY.ORG.PL: Współpracuje Pani z poradniami dietetycznymi skierowanymi na pomoc osobom dotkniętym cukrzycą. Jakie zauważa Pani najczęstsze błędy popełniane przez diabetyków, czy osoby te są odpowiednio edukowane przez personel medyczny w kierunku zmiany diety?

AGNIESZKA MOMORA: Niestety zazwyczaj pacjenci nie przechodzą odpowiedniej edukacji diabetologicznej lub w ogóle nie są na nią kierowani. Wynika To zazwyczaj z braku odpowiedniej ilości wykwalifikowanego personelu. Pacjenci którzy chorują na cukrzycę typu II, często nie znają nawet podstawowych pojęć. Z tego powodu popełniają mnóstwo błędów. Odbywałam jednak praktyki u jednego z najlepszych diabetologów w Rzeszowie (dr. M. Dąbrowskiego).  Edukacja diabetologiczna w tej poradni była na bardzo wysokim poziomie.  Osoby z cukrzycą typu I przechodzą zdecydowanie lepszą edukację na oddziałach szpitalnych. Przeprowadzana jest ona tuż po wykryciu choroby. Warto jednak wspomnieć, że brak reedukacji stanowi olbrzymi problem, szczególnie u dzieci.

Najczęstszymi błędami popełnianymi przez diabetyków:

1. Jedzenie bardzo dużej ilości owoców (zwykle jabłek), w szczególności w godzinach wieczornych. Pacjenci często nie zdają sobie sprawy, że to też jest posiłek a ponadto ma ogromny wpływ na glikemię.
2. Spożywanie niskosłodzonych przetworów owocowych i soków.
3. Podjadanie dużej ilości gorzkiej czekolady
4. Spożywanie w większych ilościach płatków kukurydzanych, kaszy jaglanej, wafli ryżowych. Takie produkty mają wysoki indeks glikemiczny.

Dodatkowo, niekontrolowanie cukru we krwi, nieumiejętność zareagowania podczas incydentu hipoglikemii czy po prostu nieregularne jedzenie posiłków

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc: awokado, jagoda
Najzdrowsze warzywo: jarmuż
Najzdrowsze do picia: woda o odpowiedniej mineralizacji
Na dobry początek dnia: pełnowartościowe śniadanie, szklanka wody, gimnastyka. uśmiech
Na sycący obiad: pieczona, nadziewana cukinia kaszą pęczak i warzywami, przykryta pierzynką z mozzarelli, polana oliwą z oliwek.
Na szybką przekąskę: koktajl z banana, jarmużu, jagód, jogurtu naturalnego, otrąb, pestek z dyni i migdałów
Stanowczo odradzam: produkty zawierające w składzie olej palmowy, czyli izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych

 

Dziękujemy serdecznie Pani Agnieszce za udzielenie wywiadu.