Zagorzali przeciwnicy GMO z niską wiedzą o żywności (badanie)
Debata na temat GMO, jego szkodliwości, bezpieczeństwa już dawno wyszła poza laboratoria naukowe i sale wykładowe uniwersytetów. Dyskusja ta stała się dobrem publicznym i większość z nas (nie tylko dietetyków) ma wyrobione zdanie na ten temat.
Zagorzali przeciwnicy GMO sądzą, że posiadają dużą wiedzę na temat żywności – jednak jest wręcz przeciwnie. Takie wnioski płyną z nowego badania opublikowanego w Nature Human Behaviour.
Zanim wyciągniesz wnioski…
Zobaczmy jak zostało skonstruowane badanie. Badacze przeprowadzili ankietę w Europie i USA, obejmującą 2 tysiące respondentów. Pytania (prawda-fałsz) odnosiły się do ogólnej wiedzy na temat GMO, żywności (np. czy pomidor nie modyfikowany genetycznie posiada geny?) i nauki (czy środek Ziemi jest gorący czy zimny). Dodatkowo spytano na temat opinię danej osoby na temat GMO.
Druga strona medalu
Badanie to oczywiście nie dowodzi niczego w kontekście GMO – natomiast może być pomocne w zrozumieniu toczącej się dyskusji publicznej na jego temat. Badacze zamierzają podjąć się zbadania w podobny sposób innych kluczowych dla debaty publicznej tematów jak np. szczepienia.
Jakie jest Wasze odczucie na temat wniosków z badania? Jeśli to wynik, którego się spodziewaliście napiszcie „tak” w komentarzu – jeśli nie, tym bardziej napiszcie „nie”!
Źródła:
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Zagorzali przeciwnicy GMO z niską wiedzą o żywności (badanie)