Ziemniak – Joanna Jakubiuk [RECENZJA]
Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych i najchętniej spożywanych warzyw na polskich stołach. Ich spożycie plasuje sie na czwartym miejscu na świecie zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu. Nie wyobrażamy sobie kuchni bez puree z ziemniaków, klusek śląskich, sałatki ziemniaczanej czy klasycznych domowych frytek. Inne kuchnie świata są pełne ziemniaczanych inspiracji. Włosi kochają gnocchi, Brytyjczycy fish & chips, Hiszpanie patatas bravas, aNiemcy kartoffelsalat.
Tytuł: Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów |
Autor: Joanna Jakubiuk |
Wydawnictwo: Edipresse |
Rok wydania: 2018 |
Liczba stron: 224 |
Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów
Joanna Jakubiuk jest autorką książki „Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów”, która z miłości do gotowania stworzyła sposób na życie i odkryła w sobie prawdziwą pasję. Autorka jest zwolenniczką korzystania z sezonowych i lokalnych produktów, charakterystycznych dla danego regionu. W swojej książce podejmuje temat ziemniaka jako najbardziej niedocenionego, a jednak uniwersalnego warzywa.
We wstępie książki Jakubiuk wspomina o swojej kulinarnej drodze i o najważniejszych elementach, czyli smaku i prostocie potraw. Tematem przewodnim książki jest ziemniak i jego uniwersalne zastosowanie. Inspiracje do książki zostały zaczerpnięte z rodzinnego domu autorki, starych książek kucharskich oraz podróży.
Czytelnik zapoznaje się z krótką historią ziemniaka, gdzie zostały przedstawione główne kierunki migracji sadzonek ziemnego jabłka.
Książka jest zbiorem porad jak poprawnie obchodzić się z ziemniakiem, aby wydobyć z niego najlepsze walory, z jakich odmian korzystać i z czym najlepiej łączyć go w kuchni.
Joanna Jakubiuk uważa, że ziemniak jest jednym z najzdrowszych warzyw, bogatym w szereg wartościowych składników odżywczych. Wspomina także o ciemnej stronie ziemniaka i niebezpieczeństwie związanym z nieprawidłowym spożywaniem.
Książka zawiera 60 przepisów, w których głównym składnikiem jest ziemniak. Przeplatane są osobistymi kulinarnymi wspomnieniami autorki. Wspomina swoje rodzinne strony, domową kuchnię i rytuały, związane ze spożywaniem wspólnych posiłków. Książka pełna jest w bardzo estetyczne i minimalistyczne fotografie gotowych potraw.
Podsumowanie
Książka „Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów” w pełni potwierdza uniwersalność ziemniaka i skutecznie inspiruje dowykorzystania go w codzienniej diecie.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Ziemniak – Joanna Jakubiuk [RECENZJA]
Absolwentka studiów magisterskich na kierunku pielęgniarstwo Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Aktualnie studentka dietetyki Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie. Pasjonatka kulinarna. Miłośniczka książek oraz muzyki techno.