Związek między bólem przewlekłym a konsumpcją glutaminianu sodu
Przewlekły ból jest jednym z najbardziej dokuczliwych problemów zdrowotnych, szczególnie w krajach rozwijających się. Wstępna analiza małego pilotażowego badania przeprowadzonego w Meru we wschodniej Kenii wskazuje na związek pomiędzy przewlekłym bólem a konsumpcją glutaminianu, popularnego wzmacniacza smaku. Wyniki wykazały, że gdy uczestnicy badania wyłączyli glutaminian z diety, dolegliwości bólowe uległy osłabieniu. Odkrycia zostały opublikowane w czasopiśmie „Nutrition”.
Badanie pilotażowe przeprowadzone przez naukowców z American University w Waszyngtonie (USA) sugeruje potrzebę przeprowadzenia szeroko zakrojonej próby klinicznej, ponieważ zmiana diety może być skuteczną metodą terapii przewlekłego bólu w krajach rozwijających się. Naukowcy badali glutaminian, uwzględniając to, jak działa w ludzkim organizmie. W mózgu glutaminian jest powszechnym neuroprzekaźnikiem. Może również działać jako ekscytotoksyna, nadmiernie stymulując i uszkadzając lub zabijając komórki nerwowe. Niektóre badania wykazały, że zwiększone spożycie glutaminianu może nasilać objawy bólu przewlekłego.
Glutaminian sodu jest naturalnie występującym związkiem chemicznym w niektórych produktach spożywczych, takich jak sos sojowy i parmezan. Jest również często stosowany jako dodatek do żywności. W Stanach Zjednoczonych glutaminian dodaje się do wielu produktów spożywczych i znajduje się pod różnymi nazwami, m.in. glutaminian monosodowy (ang. monosodium glutamate, MSG). W Kenii ludzie narażeni są na glutaminian tylko z kilku produktów spożywczych, a najczęstszym źródłem jest przyprawa o nazwie „Mchuzi Mix”.
Charakterystyka badania:
Celem badania było sprawdzenie, czy interwencja żywieniowa może przynieść ulgę w odczuwaniu przewlekłego bólu. Podczas próby liczącej 30 uczestników naukowcy przebadali wpływ usunięcia MSG z diety, zwiększenia ilości przyjmowanych płynów lub połączenia obu metod, w stosunku do podawania acetaminofenu (Paracetamol, główna opcja leczenia dostępna w Meru). Uczestnicy badania zostali zakwalifikowani do próby, jeśli doświadczali przewlekłego bólu przez co najmniej trzy miesiące i w co najmniej trzech obszarach ciała. Większość osób w grupie badanej doświadczała również innych objawów neurologicznych (np. bóle głowy i migreny, chroniczne zmęczenie, zaburzenia funkcji poznawczych i problemy ze snem).
Wyniki badania:
Uczestnicy badania zostali podzieleni na cztery grupy. Ponieważ odwodnienie jest związane z występowaniem bólu głowy, badacze uwzględnili odpowiednie nawodnienie w projekcie. Jeśli uczestnicy zwykle spożywali „Mchuzi Mix”, podczas badania otrzymywali substytut przyprawy, który nie zawierał MSG. Ci, którzy zgłosili niską dobową podaż wody i brak spożycia MSG, zostali poinstruowani w jaki sposób powinni zwiększyć spożycie wody do ośmiu filiżanek dziennie. Grupa o niskim spożyciu wody, które także spożywała MSG, zwiększyła podaż płynów i wprowadziła do diety zastępcze przyprawy. Grupa kontrolna przyjmowała acetaminofen. Po analizie wyników okazało się, że grupa, która wyłączyła glutaminian sodu z diety przy jednoczesnym zwiększeniu podaży wody, zgłosiła znaczną poprawę objawów, podobnie jak osoby otrzymujące leki.
W przyszłości naukowcy planują przeprowadzić szerszą ankietę epidemiologiczną, aby lepiej zrozumieć częstość występowania powszechnego chronicznego bólu w tym regionie oraz przeszkolić kenijski personel badawczy, jak realizować badanie kliniczne, aby sprawdzić, czy zmiana diety może być skuteczną i tanią opcja leczenia przewlekłego bólu w krajach takich jak Kenia.
Źródło: Kathleen F. Holton, Peter K. Ndege, Daniel J. Clauw. Dietary correlates of chronic widespread pain in meru, Kenya. Nutrition, 2018
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Związek między bólem przewlekłym a konsumpcją glutaminianu sodu
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl