Rewolucja w żywieniu szpitalnym? Projekt rozporządzenia

Avatar photo
żywienie szpitalne

Na początku tygodnia światło dzienne ujrzał projekt rozporządzenia na temat diet szpitalnych. To temat, który jest prawdziwą bolączką polskiej służby zdrowia. Jest ona zresztą wielowymiarowa. Szpitale z jednej strony są niedofinansowane i stawka na posiłek jest zbyt niska, by pokryć potrzeby. Z drugiej strony brak jest standaryzacji posiłków. Różnice między jakością posiłków w szpitalach są znaczące. Przekładało się to na nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów.

To, jak ważne jest to dla pacjenta, jest nie do przecenienia. Słusznie w uzasadnieniu, czytamy, że: „Dobrze odżywiony pacjent, szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego pacjenta, a także obniża całkowity koszt leczenia. Niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zaś zwiększać koszty jego leczenia”.

Projekt rozporządzenia z 14 marca 2022 r. został obecnie oddany do konsultacji społecznych. Oznacza to, że może ulec zmianie przed publikacją. Odnośnik do pełnej jego treści znajdziecie na końcu artykułu.

Co wnosi projekt rozporządzenia?

W projekcie znajdziemy:

  • ujednolicenie nomenklatury diet szpitalnych
  • uszczegółowione diety – ich typy, charakter,  włącznie z wartością odżywczą
  • wzór karty żywienia szpitalnego

Kto decyduje o wyznaczeniu diety?

Zgodnie z projektem osobą odpowiedzialną jest lekarz. Dodatkowo pojawia się jednak wskazanie, że to „może być poprzedzone konsultacją z dietetykiem„.

rewolucja w żywieniu szpitalnym
rawpixel / 123RF

Jaką dietę można przepisać pacjentowi?

Co do zasady, jeśli brak jest innych wskazań, pacjent otrzymuje dietę podstawową. Jeśli pozwala na to sytuacja finansowa szpitala oraz zdrowotna pacjenta, może być zróżnicowana względem przekonań religijnych i etycznych pacjenta (przykładowo: koszerna, halal, wegańska, wegetariańska).

Dla zapewnienia odpowiedniego zbilansowania diety kierować się należy:

  • poziomem zalecanego spożycia (RDA) dla witaminy A, C, B1, B2, niacyny, witaminy B6, folianów, witaminy B12 oraz fosforu, magnezu, żelaza, cynku, jodu, selenu i miedzi.
  • poziomem wystarczającego spożycia (AI) dla witaminy E, D, K, biotyny, kwasu pantotenowego, choliny oraz manganu, fluoru, potasu.

Zmiany w nazewnictwie pozostałych diet

W praktyce bardzo często stosuje się nazwy diet od konkretnych narządów (jak dieta wątrobowa). Obecnie wyszczególnione zostały w załączniku do rozporządzenia:

Zobacz również
kwas chlorogenowy zielona kawa

źródło: legislacja.rcl.gov.pl

Zastosowanie poszczególnych diet wraz z zasadami zostało określone w załączniku 2. Tu znajdziecie LINK.

Standaryzowana karta żywienia szpitalnego

W ramach projektu rozporządzanie została także zaproponowana karta żywienia szpitalnego. Możecie ją zobaczyć poniżej.

Podsumowanie. Co oznacza rozporządzenie?

Przede wszystkim projekt musi przejść przez fazę konsultacji, by mógł zostać wprowadzony w życie. Media branżowe słusznie wskazują, że o ile sam pomysł ujednolicenia jest pozytywny, to krytyczne będzie finansowanie.

Należy mieć świadomość, że już obecnie wiele szpitali ma problem z zapewnieniem odpowiedniej jakości posiłków. To przy rosnącej bardzo szybkie cenie produktów spożywczych może sprawić, że te oczekiwania będą poza zasięgiem wielu placówek.

LINK do pełnego rozporządzenia wraz z załącznikami: