Żywienie w zespole napięcia przedmiesiączkowego
Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) dotyka wielu kobiet w okresie prokreacyjnym. Występuje on w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego, w fazie lutealnej i trwa do pojawienia się miesiączki. Do jego głównych objawów należą:
- drażliwość, nerwowość, nagłe zmiany nastroju
- depresja
- niepokój
- pogorszenie koncentracji
- tkliwość piersi
- bóle brzucha i głowy
- wzmożony apetyt
Objawy te mogą u każdej kobiety charakteryzować się innym nasileniem – od łagodnych, po bardzo silne i uniemożliwiające prawidłowe funkcjonowanie.
Poza leczeniem farmakologicznym, które stosuje się po dokładnym zdiagnozowaniu PMS i wykluczeniu ewentualnych innych chorób, można zastosować leczenie żywieniowe i wprowadzić pewne zmiany w stylu życia.
Do poprawy samopoczucia i zmniejszenia odczuwanego bólu w PMS przyczyniają się:
- zwiększenie aktywności fizycznej (głównie chodzi o ćwiczenia aerobowe)
- zwiększenie spożycia produktów bogatych w: wapń, cynk, magnez, żelazo oraz witaminy: B6, C, D, E
- zmniejszenie bądź eliminacja z diety alkoholu, kofeiny (zawartej w kawie, napojach energetycznych, coli, herbacie czarnej i czerwonej) oraz soli
- ograniczenie spożycia tłuszczów oraz węglowodanów prostych na rzecz węglowodanów złożonych
- zwiększenie spożycia świeżych warzyw i owoców
- ewentualnie suplementacja dziurawcem zwyczajnym, miłorzębem japońskim (postać naparów)
Produkty najbardziej polecane w zespole napięcia przedmiesiączkowego:
- mleko i przetwory mleczne
- kasze, przede wszystkim gryczana
- naturalne płatki zbożowe, np. owsiane
- pieczywo pełnoziarniste
- orzechy, pestki dyni
- nasiona sezamu i słonecznika
- ryby morskie, np. łosoś, makrela
- mięso z indyka i kurczaka
- awokado, banany, cytrusy
- szpinak, jarmuż, brokuły, sałata
- potrawy gotowane na parze (nie wymagają dodatku tłuszczu i zachowują więcej witamin i składników mineralnych)
Bibliografia:
- Bianco V, Cestari AM, Cipriani S I wsp., Premenstrual syndrome and beyond: lifestyle, nutrition, and personal facts. Minerva Ginecol, 2014.
- Chocano-Bedoya PO, Manson JE, Hankinson SE i wsp., Intake of selected minerals and risk of premenstrual syndrome. Am J Epidemiol, 2013.
- Chuong CJ, Dawson EB, Zinc and copper levels in premenstrual syndrome. Fertil Steril, 1994.
- El-Lithy A, El-Mazny A, Sabbour A I wsp., Effect of aerobic on premenstrual symptoms, haematological and hormonal parameters in young woman. J Obstet Gynaecol, 2014.
- Fathizadeh N, Ebrahimi E, Valiani M I wsp., Evaluating the effect of magnesium and magnesium plus vitamin B6 supplement on the severity of PMS. Iran J Nurs Midwifery Res, 2010.
- Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B I wsp., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. Wyd. PZWL, Warszawa 2005.
Przeczytaj także: dieta bogata w żelazo przeciwko PMS
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Żywienie w zespole napięcia przedmiesiączkowego
Dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Promotorka zdrowych nawyków żywieniowych w prewencji chorób dietozależnych. Szerzy wiedzę o prawidłowym żywieniu i zdrowym stylu życia.