Broń na alergię w papryczkach chili
Nastała pora w której alergicy mają szczególnie ciężko – wiosna. Dolegliwość ta stała się już bardzo szeroka, tak jak ilość remediów, które bardziej lub mniej skutecznie działają na alergię. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się co możecie jeszcze zrobić aby złagodzić objawy alergii – to naukowcy badają kolejny sposób.
Odpowiedzią jest kapsaicyna. Jest to związek chemiczny, który występuje w ostrych w smaku warzywach takich jak papryka chili – a także jest używany jako składnik gazu pieprzowego. To właśnie ona jest odpowiedzialna za ich charakterystyczny smak. Jej działanie polega na wpływie na błonę śluzową oraz receptory sprawiając uczucie piekącego bólu w jamie ustnej. W dużych stężeniach i ilościach jest ona toksyczna i szkodliwa. Jak zatem może być pomocna?
Jest ona składnikiem niektórych sprayów do nosa, powodujących znieczulenie nosa i szybką ulgę. Według ostatnich badań opublikowanych w Annals of Allergy, Asthma, & Immunology jest to składnik wysoce skuteczny.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » Broń na alergię w papryczkach chili