Dieta dr Budwig
Dr Johanna Budwig, pionierka badań nad olejem lnianym i zawartymi w nim kwasami omega-3. Niemiecka badaczka była aż siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla, kierowała badaniami nad wpływem farmaceutyków i przetworzonej żywności na zdrowie. U swoich pacjentów zauważyła niedobory kwasów omega-3 we krwi, powodujące wiele chorób, przede wszystkim nowotwory. Szukała naturalnego środka, aby uzupełnić dietę w tłuszczowe związki. Znalazła. Lekiem na całe zło okazał się dobroczynny olej lniany.
Zasady diety
Dieta ta jest zbliżona do modelu znanej diety śródziemnomorskiej. Bogata w antyoksydanty, kwasy omega-3, błonnik i węglowodany złożone. W pierwszych dniach diety źródłem tłuszczy są ryby oraz olej lniany (tłoczony na zimno, należy przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła, nie należy używać go do smażenia- szybko się utlenia). Tłuszcze zwierzęce nie są zalecane. Proponuje się spożycie oleju lnianego, zmiksowanego z chudym twarożkiem i spożycie go w postaci pasty, by ułatwić wchłanianie i przyswajanie tłuszczu w układzie pokarmowym i uruchomić korzystne procesy biochemiczne. Najlepiej spożywać pastę codziennie, rano, z dodatkiem musli, startym jabłkiem czy płatkami zbożowymi. Pastą można też zabielać zupy, stosować jako sos czy dipy. Można ją doprawić według własnych upodobań, dodając zioła, owoce, czosnek, na ostro czy słodko. Pastę można przechowywać w lodówce najdłużej do następnego dnia. Olej lniany musi być wprowadzony do diety zamiast innych tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, dlatego też do przygotowania pasty powinien być dodany jogurt lub odtłuszczony twaróg.
W diecie dominują świeże owoce, warzywa, soki owocowe, białko i produkty zbożowe. Unika się produktów konserwowanych, wysokoprzetworzonych, z chemicznymi dodatkami. Dr Budwig zaleca spożywanie świeżo zmielonego siemienia lnianego. Jest on źródłem cennych minerałów, witamin i błonnika. Dieta zawiera mleczne produkty fermentowane, bogate w niezbędne bakterie, które produkują witaminy z grupy B, wspomagają układ odpornościowy i neutralizują toksyny. Powinno spożywać się mleko acidofilne, kefir, jogurty, maślankę. Zaleca się picie około 2 litrów wody niegazowanej oraz spożywanie tłustych ryb bogatych w cenne kwasy z rodziny omega-3. Drób i mięso powinno się jeść okazjonalnie i tylko to nieprzetworzone i niskotłuszczowe.
Bezwzględnie zakazane są uwodornione tłuszcze (masło, majonez, margaryna), tłusty nabiał, słodkie przekąski, cukier, słodziki i produkty smażone.
UWAGA!
Należy zwrócić uwagę przy wprowadzeniu pasty pierwszy raz do jadłospisu u osób starszych, diabetyków, rzadko spożywających nabiał oraz u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Może wystąpić nietolerancja pokarmowa, wahania poziomu cukru we krwi czy biegunki. Wtedy należy zmniejszyć ilość oleju w paście, lub spożywać go w czystej postaci (do 4 łyżek dziennie)
Dieta działa oczyszczająco, dlatego wystrzegać się jej powinny osoby w trakcie radio i chemioterapii, ponieważ zbytnio by mogła obciążyć słaby organizm.
Dieta Dr Budwig oparta jest na naturalnej recepturze. Jest stosowana u chorych z chorobami przewlekłymi. Znalazła zastosowanie w przypadku takich chorób jak: nowotwory, miażdżyca, wrzody żołądka, stwardnienie rozsiane i wiele innych. Osoby nieobciążone żadną chorobą, mogą stosować dietę w celach profilaktycznych.
Olej lniany, zawierający kwasy omega-3, których tak mało mamy w naszej diecie na pewno nie zaszkodzi, a może nam pomóc i poprawić nasz stan zdrowia.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Odchudzanie » Dieta dr Budwig
Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP