Dieta Omega – Dieta Odchudzająca Judith Wills

Avatar photo
dieta omega

Dieta Omega ma łączyć zdrowe jedzenie i odchudzanie. Autorka diety postawiła na tłuszcze omega, których pozytywny wpływ na ludzki organizm jest szeroko znany. Jak obiecuje Judith Wills, autorka bestsellerowej książki „The Food Bible”, ta dieta pozwala w ciągu dwóch tygodni zrzucić 3,5 kilograma. Całość można ocenić po lekturze książki o zachęcająco brzmiącym tytule „Dieta Omega, czyli schudnij, jedząc zdrowe tłuszcze”. Jak to działa?

Dieta Omega – Kwasy Omega

W praktyce dieta omega nie jest dietą rewolucyjną, lecz kombinacją dwóch podejść – pierwsze opiera się na klasycznej diecie odchudzającej. To czemu zawdzięcza swoją nazwę jest skupienie się na produktach zawierających szczególnie dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6 pozytywnie wpływających na ludzki organizm. Książka pokazuje co jeść i jak jeść żeby zapewnić sobie odpowiednio duży dopływ kwasów omega oraz wyjaśnia dlaczego są one ważne.

Można zatem stwierdzić, że dieta omega, chociaż okładką wieści nadejście diety-cud, to jest raczej podręcznikiem tego jak jeść zdrowo – ze skupieniem na kwasach omega, ale także wskazówkami jak na przykład wybierać jedzenie w supermarkecie, czy które produkty żywnościowe szczególnie warto dobrać, a czego unikać.

Co zyskujemy z dietą omega?

Poza utratą wagi, wieszczoną w książce i „rewolucyjnym” podejściu do diety w odchudzaniu – to wpływa ona wyraźnie na zdrowie – pomaga wszędzie tam, gdzie zbawienny wpływ przekazują kwasy omega -a więc pomogą przy nadciśnieniu, ogólnych problemach typu bezsenność, zmęczenie i bóle głowy oraz ma poprawić wygląd (skóra, włosy).

Na plus należy zaliczyć diecie skupienie na zdrowiu, o czym w większości planów odchudzających celowo się zapomina, byle doprowadzić do szybkiego i efektownego spadku masy ciała.