Czy można jeść kiwi ze skórką i czy jest zdrowa?

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
kiwi właściwości

Charakterystyczny owoc kiwi ze skórką z włoskami i zielonym środkiem pełnym małych czarnych pestek i smacznego miąższu cieszy się niesłabnącą popularnością. To zaskakujące jak mało wiemy o jego właściwościach i wartościach odżywczych.

Czy można jeść kiwi ze skórką?

Odpowiedzmy od razu na nurtujące Was pytanie. Choć większość osób obiera kiwi ze skórki z włoskami (krojąc je na połówki i jedząc łyżką sam miękki środek), to skórka kiwi również jest niezwykle cenna w składniki odżywcze, antyoksydanty. Oczywiście należy ją wcześniej dokładnie umyć, jeśli włoski są drażniące, można je również zetrzeć przed jedzeniem. Właśnie taki sposób jedzenia owocu jest popularny w Nowej Zelandii.

Niestety wadą jedzenie kiwi ze skórką (o czym należy pamiętać), jest to, że ciężko jest pozbyć się z niej środków, którymi owoce były pryskane. Specyficzna skórka jeszcze to zadanie utrudnia.

Jakie właściwości kryje w sobie skórka kiwi?

Przede wszystkim badacze wskazują na wyższą zawartość w skórce prozdrowotnych fenoli, flawonoidów, katechiny, kwercetyny, epigallokatechiny [1]. Co za tym idzie silniejsze jest działanie antyoksydacyjne oraz antybakteryjne skórki niż środka owocu kiwi. Oznacza to, że jeśli chcemy wycisnąć więcej zdrowia ze skórki kiwi, to nie warto wyrzucać skórki z owocu.

Sprawia to, że obecnie naukowcy interesują się także wydobyciem ekstraktów ze skórki kiwi w celach medycznych [2]. Ale nie tylko. Może Was zainteresować, że pojawił się także pomysł wykorzystania antyoksydacyjnych właściwości skórki w celu naturalnego przechowywania np. przetworów mięsnych [3].

Owoce kiwi – skąd się biorą?

Owoce kiwi biorą się z mało znanego drzewa o nazwie aktinidia – której kilka gatunków jest uprawianych dla pysznych owoców – jagód, znanych popularnie jako kiwi. Jej korzenie to Chiny, choć była od dawna uprawiana w wielu innych państwach azjatyckich. Jednak to Nowozelandczykom zawdzięczamy obecną nazwę owocu. Dopiero w wieku XX kiwi zostało tak nazwane jako dźwięczne, proste i nawiązujące do znanego na tamtym terenie ptaka – nielota, który stanowi symbol Nowej Zelandii. Wcześniej owoc kiwi był znany raczej jako chińskie gęsie jagody.

Zobacz również
tłuszcze

Kiwi – właściwości odżywcze

Owoce kiwi są bardzo bogate w witaminę C (bardziej niż na przykład pomarańcze), zawiera także witaminy A, E, K, błonnik, potas, żelazo i wapń, kwasy Omega-3 oraz luteinę. 100 gram owoców kiwi zawiera około 61 kcal. Kiwi to pierwszorzędne źródło antyoksydantów. Samo zdrowie.

Alergia na owoce kiwi

Przed spożyciem warto wspomnieć, że u niektórych kiwi może powodować alergię (uwaga dla osób, które są uczulone na przykład na banany, ananasy), o czym warto pamiętać przed dodaniem jej do smacznych, owocowych sałatek.

Bibliografia:

  1. Alim, A., Li, T., Nisar, T., Ren, D., Zhai, X., Pang, Y., & Yang, X. (2019). Antioxidant, antimicrobial, and antiproliferative activity-based comparative study of peel and flesh polyphenols from Actinidia chinensis. Food & Nutrition Research63.
  2. Motohashi, N., Shirataki, Y., Kawase, M., Tani, S., Sakagami, H., Satoh, K., … & Molnár, J. (2001). Biological activity of kiwifruit peel extracts. Phytotherapy Research15(4), 337-343.
  3. Boateng, E. F., Yang, Z., & Zhang, W. (2022). Effects of Kiwifruit Peel Extract and Its Antioxidant Potential on the Quality Characteristics of Beef Sausage. Antioxidants11(8), 1441.
  • Data pierwotnej publikacji: 6.01.2013
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 21.08.2022