Miód – dlaczego warto się skusić?
Słodząc napoje, potrawy mamy w gruncie rzeczy do wyboru trzy kategorie dosładzaczy: cukier (w kilku odmianach), słodziki albo miód. O ile te dwa pierwsze wymagają większego przetworzenia, to sam miód jest produktem naturalnym, występującym w wielu odmianach, gatunkach i smakach. Jak to jest z tym miodem – czy warto go jeść, czy jest zdrowy, jakie istnieją jego gatunki oraz jak wybrać najlepszy – o tym w poniższym artykule.
Dlaczego warto jeść miód?
Miód w przeciwieństwie do różnej maści słodzików jest produktem naturalnym, ponadto pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, stylumuluje produkcję białych krwinek – działa stymulująco na odporność, uzupełnia zapasy glikogenu w mięśniach oraz odżywia mózg. Wpływa pozytywnie na pracę wątroby ze względu na pobudzenie wydzielania żółci.
Rodzaje miodu
Istnieje wiele rodzajów i gatunków miodów. Najszerszym ich podziałem jest ten ze względu na surowiec z którego są pozyskiwane. W zależności od pożytku (kwiaty, spadź), który pozyskują pszczoły możemy otrzymać bardzo różnorodny efekt końcowy. I tak spotkać można miody nektarowe (inaczej miody kwiatowe) – pochodzące z nektaru kwiatów różnych roślin, miody spadziowe (pochodzące z przetworzonych przez pszczoły wydzielin mszyc – aphidina i czerwców – coccoidae), które pozytywnie wpływają szczególnie na osoby mające problemy z drogami oddechowymi. Występują również miody mieszane (nektarowo-spadziowe bądź spadziowo-nektarowe) – te pochodzą z obu wcześniejszych źródeł. Spotkać można również dwa stany skupienia miodu – są to patoka (miód płynny) oraz po przejściu w postać skrystalizowaną – krupiec.
Z czego składa się miód?
W miodzie naturalnym występuje przede wszystkim glukoza i fruktoza a także maltoza – są to cukry proste, będące bardzo dobrym źródłem energii dla mózgu. Ich wadą jest niestety to, że są one bardzo tuczące. W miodzie oprócz cukrów występują również kwasy organiczne, olejki eteryczne (stąd charakterystyczny zapach miodu unikalny dla każdego gatunku), białka i barwniki. Znaleźć można również szeroki wachlarz witamin i mikroelementów – witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, biotyna, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne.
Ze względu na zawartość pyłków miody kwiatowe mogą uczulać, mniej uczulające są miody spadziowe.
Galeria miodów
Poniżej nasz wybór miodów, z których każdy posiada unikalny smak i aromat, a także właściwości lecznicze:
- Miód akacjowy – jeden z popularniejszych, któy w stanie płynnym posiada przyjemny dla oka jasnożółty lub jasnosłomkowy kolor. Powoli krystalizuje i po skrystalizowaniu dalej zachowuje jasną barwę, białawo-kremową.
- Miód gryczany – inny bardzo chętnie kupowany miód. Posiada bardzo silny smak i aromat. Często jest stosowany jako składnik do wyrobu miodów pitnych właśnie dzięki swojemu zdecydowanemu smakowi.
- Miód koniczynowy – wyróżnia się zdecydowanie słodkim, lekko kwaskowatym i przy tym bardzo lekkim smakiem oraz jasną barwą.
- Miód lipowy – kolejny bardzo popularny miód. Posiada ostry smak, z lekką goryczką. Kolor w stanie płynnym jest żółtawy.
- Miód malinowy – jeśli jest w stanie płynnym, to charakteryzuje go żółtawa barwa. Łagodny, lekki smak.
- Miód manuka – egzotyczny miód, który pochodzi z Nowej Zelandii z kwiatów o tej nazwie. Posiada mocny smak i znane właściwości lecznicze. Barwa ciemna.
- Miód mniszkowy – kolor tego miodu to jasny brąz, jest bardzo słodki, jest również bardzo ciągliwy.
- Miód rzepakowy – posiada bardzo jasną barwę podobnie jak miód akacjowy, jednak w przeciwieństwie do niego szybko krystalizuje.
- Miód spadziowy – charakteryzuje się ciemną barwą – zielonkawą albo żółtawą. O ile miody spadziowe z drzew liściastych posiadają mocniejszy smak, to te pochodzące z drzew iglastych są o wiele łagodniejsze.
- Miód wielokwiatowy – również bardzo popularny w Polsce miód. W stanie płynnym osiąga kolor żółty. Po skrystalizowaniu ciemnieje do jasnego brązu. Ma łagodny zapach i smak, różniący się w zależności od kwiatów z których pochodzi.
- Miód wrzosowy – posiada charakterystyczną ciemnobrunatną barwę i konsystencję bardziej spójną – przypominającą galaretkę. Smak lekko gorzkawy, szybka krystalizacja.
Jak rozpoznać miód sztuczny
Coraz częściej w sklepach spotkać można miody sztuczne, dosyć wiernie przypominające patokę (miód w stanie płynnym). Chociaż są równie słodkie, jednak nie posiadają podobnego aromatu ani właściwości prozdrowotnych.
Miody sztuczne można odróżnić od miodów naturalnych najprościej, gdy przelejemy je łyżeczką w słoiku. Miód naturalny, lejący się na powierzchnię miodu zgromadzonego w słoiku utworzy charakterystyczną górkę, natomiast miód sztuczny najczęściej będzie zachowywał się jak woda i nie utworzy wzniesienia. Ponadto miody sztuczne nie krystalizują oraz bardzo szybko rozpuszczają się w płynie.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Cukier i słodycze » Miód – dlaczego warto się skusić?
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl