Napoje do dań z grilla

Avatar photo
napoje do dań z grilla

Mało kto nie lubi dań z grilla. Często prześcigamy się w wymyślnych, sprawdzonych przepisach na coraz to lepsze potrawy z grilla, sałatki. Wielki znak zapytania pojawia się dopiero przy tym, co podać do picia. Większość osób powie – piwo, inni – soki, cola. Ale czy wspólne grillowanie nie zasługuje na coś więcej?

Jakie napoje do dań z grilla?

Prym zazwyczaj wiodą napoje kojarzone z nastrojem typowo imprezowym – a więc różnego rodzaju napoje alkoholowe – wśród nich standardowo piwo, drinki. Często sięgamy po soki owocowe, napoje gazowane, wodę mineralną.

Jeśli chcemy uwieńczyć ucztę odpowiednim do  pysznego jedzenia napojem warto sięgnąć po inny arsenał – do różnego rodzaju mięs jak nic nadają się wina różnych barw. Z nimi często mamy problem ze względu na dobór odpowiedniego do aktualnej potrawy.

Jakie wino do mięsa z grilla?

Odpowiedź brzmi: to zależy od rodzaju mięsa. Tak jak przy standardowo gotowanych, smażonych mięsach kolor podawanego wina i rodzaj zależeć powinien oprócz naszych upodobań także od gatunku mięsa.

Jeśli sięgamy po steki, polędwicę wołową, żeberka idealnym rozwiązaniem będzie wino czerwone.

W przypadku grillowanego kurczaka, owoców morza oraz ryb warto sięgnąć po wino białe.

Nie zaszkodzi czasem wypróbować również lekkiej wina musujące. W pierwszym rzędzie ważne jest, aby trafiło ono w Wasze gusta.

Pytanie czy wino należy pić do kiełbasek? To, jak i całość wcześniejszych porad, zależy od Waszego nastroju i atmosfery spotkania. Na pewno tu pewniakiem jest zwykłe piwo.

A może koktajle owocowe?

Nic tak nie pasuje do nastroju wiosennego i letniego spotkania na świeżym powietrzu jak koktajle – dlatego świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie pysznych smoothie z świeżych owoców. Do tego potrzebować będziesz blendera i trochę świeżych owoców dowolnego rodzaju.