13% niższa śmiertelność u osób spożywających papryczki chili
Duże badanie prospektywne przeprowadzone przez naukowców z Larner College of Medicine na Uniwersytecie w Vermont daje powody do przypuszczeń, że popularne papryczki chili mają silne właściwości prozdrowotne. Wyniki zostały opublikowane w Plos One.
Do wyników dochodzono poprzez analizę dużego badania NHANES III, obejmującego dane 16 tysięcy Amerykanów.
Wykazano 13% niższą śmiertelność wśród osób, które spożywały papryczki chili – szczególnie z powodu chorób serca.
Oczywiście nie oznacza to jeszcze, że znamy dokładny mechanizm działania papryczek chili, chociaż za czynnik, który może być ważny w ich przypadku jest zawarta w nich kapsaicyna. Warto zwrócić uwagę na wcześniejsze wyniki badań – takich ja te z University of Adelaide, które wskazywały papryczki chili jako pomoc w walce z otyłością (link).
Warte zauważenia jest jednak także to, że sama grupa osób jedząca ten typ żywności jest różniąca się od przeciętnej – najczęściej jadły ją w badanej grupie osoby młodsze, częściej to byli mężczyźni, raczej mniej zamożni i gorzej wykształceni, biali i latynosi, jedli więcej warzyw i mięsa.
Źródło: journal.plos.org
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » 13% niższa śmiertelność u osób spożywających papryczki chili