2019: ACC/AHA – nowe zalecenia prewencji chorób układu krwionośnego
The American College of Cardiology (ACC) razem z American Heart Association (AHA) opublikowało dzisiaj odświeżone zalecenia dotyczące prewencji chorób układu krwionośnego, czyli dokument o nazwie The 2019 Primary Prevention of Cardiovascular Disease guideline.
Zalecenia ogłoszono podczas dzisiejszego ACC 2019 Annual Scientific Sessions w Los Angeles, w USA.
Poniżej piszemy, co w nich znajdziecie najważniejszego oraz co wzbudza największe dyskusje.
Dyskusja na temat aspiryny
To, co wzbudziło najwięcej komentarzy, to ograniczenie w prewencji układu krwionośnego podawania aspiryny dla osób, które nie miały stwierdzonych problemów z sercem. Firma Bayer wydała już w tej kwestii oświadczenie, sugerujące, by pacjenci nie rezygnowali z wykorzystania aspiryny, bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem prowadzącym – szczególnie, gdy mieli już poważne problemy zdrowotne z układem krwionośnym. Na poparcie tych słów, przytoczono dotychczasowe wyniki badań.
Główne zalecenia w pigułce
Dieta w prewencji układu krwionośnego
Przechodząc do tematów kluczowych dla dietetyków, czyli zaleceń dotyczących diety (strony 18-21 dokumentu)…
Dieta roślinna i śródziemnomorska
W zaleceniach podkreśla się skuteczność diet roślinnych oraz diety śródziemnomorskiej. Kilkukrotnie mowa jest o korzyściach z redukcji spożywanego mięsa na korzyść diety roślinnej.
Zalecane produkty w diecie ochronnej dla układu krwionośnego
Produkty, na które należy położyć nacisk i zwiększać ich spożycie, to:
- owoce
- orzechy
- warzywa
- strączkowe
- niskotłuszczowe źródła białka (roślinne i zwierzęce – szczególnie ryby)
- produkty obfitujące w błonnik
Co z nabiałem?
W dokumencie znajdziemy informację, że dotychczasowe badania dotyczące nabiału są rozbieżne, stąd brak jest konkretnych zaleceń w tym względzie.
Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans
Kolejną rekomendacją jest ograniczenie źródeł tłuszczów nasyconych na rzecz jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Przeczytaj więcej o badaniach w tym zakresie poniżej:
Szczególnie wskazano na szkodliwość tłuszczów trans, które mogą ryzyko chorób podnosić. Należy także uważać na szkodliwe tłuszcze utwardzone, obecne często w pieczywie cukierniczym.
Ograniczenie źródeł cholesterolu i sodu
Wskazano także na korzyść dla zdrowia układu krwionośnego z ograniczenia w diecie źródeł zarówno sodu, jak i cholesterolu. Ten ostatni jest obecny szczególnie w żółtkach jaj i czerwonym mięsie – według organizacji warto zastępować je na produktami roślinnymi.
Co jeszcze ograniczyć?
ACC/AHA rekomenduje także, aby ograniczyć w diecie:
- wysoko przetworzone produkty mięsne
- oczyszczone produkty zbożowe
- słodzone napoje (cukrem i sztucznie, przy czym sztuczne słodzenie może być pewnym rozwiązaniem przejściowym do przechodzenia w stronę zdrowszych zamienników, jak woda).
Ile węglowodanów w diecie?
Według dotychczasowych badań, spożycie diety wysokowęglowodanowej może być szkodliwe dla serca. Zaleca się spożywanie 50-55% energii pochodzącej z węglowodanów.
Przeczytaj całość zaleceń
Pełny przewodnik dostępny na stronie JACC: link
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » 2019: ACC/AHA – nowe zalecenia prewencji chorób układu krwionośnego