4 metody na uczucie sytości

Avatar photo
uczucie sytości

Kiedy jesteśmy na diecie często największą bolączką jest ciągłe uczucie głodu. Jednak wcale nie musi tak być kiedy wykorzystamy kilka zjawisk, które umiejętnie zastosowane oszukają organizm, sugerując mu, że jest już najedzony. Niedawno pisaliśmy o przeżuwaniu jako ważnym czynniku w zwiększeniu poczucia sytości. Oto 4 kolejne skuteczne metody:

1.Ciężej znaczy lepiej

Naukowcy z Hiszpanii i Wielkiej Brytanii w badaniu opublikowanym w  Food Quality and Preference podali ochotnikom jogurt w miskach o różnej masie. Porcja i rodzaj jogurtu w tym eksperymencie były takie same. Uczestnicy wskazali jogurt podany w cięższej misce jako  smaczniejszy, gęstszy, o bardziej wyrazistym smaku. Badani zadeklarowali także bardziej satysfakcjonujące uczucie sytości spożywając statystycznie mniej produktu.

Podobne obserwacje zanotowano gdy przez zagęszczanie produktów zmieniało jego fakturę.

Wybór widelca ma znaczenie

Naukowcy z Uniwersytetu w Utah stwierdzili, że osoby spożywające domowy posiłek przy użyciu małego widelca spożywały o 21% mniej pożywienia niż osoby używające do tego celu dużego widelca. Dzieje się tak, ponieważ osoby posługujące się małym widelcem muszą więcej razy nabrać porcję, co wydłuża trwanie posiłku, dając czas na odebranie komunikatu o sytości zanim zdążą się przejeść.

Zobacz również
Dietoterapia w zespole chronicznego zmęczenia

Przy jedzeniu użyj niedominującej ręki

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w South California wykazało zależność między ręką, którą posługujemy się jedząc a wielkością spożywanej porcji. Osoby jedzące posiłek i jednocześnie zajęte inną czynnością taką jak oglądanie telewizji czy rozmowa telefoniczna są bardziej narażone na przejadanie się, ponieważ nie są skupione na tym co jedzą – czynią to automatycznie tracąc kontrolę nad wielkością porcji, tempem jedzenia czy odebraniem sygnału sytości. Używając ręki niedominującej skupiamy się na utrzymaniu jedzenia w ręku czy na widelcu, nie jesteśmy tak sprawni w tej czynności i musimy wykazać większą koncentrację. Skupiamy się również na zawartości talerza co pozwala łatwiej oszacować wielkość spożytej porcji. Zazwyczaj radzimy sobie wolniej co także sprzyja odebraniu sygnału sytości.

Wybieraj cięższe naczynia i mniejsze talerze

Pamiętacie o iluzji delboeuf’a? Naukowcy z uniwersytetu w Cornell wykazali że badani spożywali o  31%  więcej lodów, które podane były w obszernych pucharkach, w porównaniu do osób jedzących swój deser w małym naczyniu. Badani spożywali swoje porcje szybciej z naczyń większych w porównaniu do osób jedzących z małych. Dodatkowo osoby jedzące produkty z małych naczyń szybciej osiągają uczucie sytości i są mniej chętne aby zjeść dokładkę.