Aronia – Zapomniany Skarb Natury

Avatar photo
aronia

Największy wpływ na nasze zdrowie ma sposób odżywiania i aktywny styl życia. Matka natura wytworzyła dla nas setki substancji, które pomagają zachować młodość i witalność naszego ciała. Aby uniknąć niedoboru witamin i składników mineralnych w naszej diecie, należy wciąż je uzupełniać. Zazwyczaj robimy to, spożywając warzywa i owoce. Takim zapomnianym skarbem natury jest aronia.

Nie bez powodu nazywa się ją „superowocem”.

Aronia i jej rodowód

aronia
Aksana Yasuchienia / 123RF

Krzew aronii pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego. Występuje tam w stanie dzikim. W Polsce aronia uprawiana jest na plantacjach, coraz częściej w działkowych ogrodach, bardzo sporadycznie sadzi się ją w lasach.

Do naszego kraju aronia przybyła przez Rosję i Skandynawię.

Do Rosji została sprowadzona już w 1834 roku jako eksponat w ogrodzie botanicznym, ze względu na jej walory dekoracyjne.

Krzew aronii osiąga 2-2.5 m wysokości, ma piękne ułożone naprzemianlegle zielone liście i najważniejsze: czarne, małe jagody.

Działanie i zastosowanie aronii

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok.

Oprócz walorów smakowych, uzyskiwanych potraw nie można zapomnieć o jej ogromnych prozdrowotnych właściwościach.

Aronia stosowana jest przez osoby mające nadciśnienie, skutecznie je obniżając m.in. usuwa złogi cholesterolu z żył. W swoim składzie aronia zawiera antocyjany odpowiadające za ciemny kolor owocu, ale także za właściwości przeciwutleniające. Owoce te spowalniają procesy starzenia się organizmu, działają także przeciwnowotworowo. Nie są to jednak jedyne walory aronii.

Wzmacniają one także naczynia krwionośne, zapobiegają żylakom i pękaniu naczynek włosowatych, wzmacniają odporność na szkodliwe promieniowanie UV, łagodzą dolegliwości trzustki i wątroby, oczyszczają organizm z toksyn.

Owoce te są również cennym źródeł witamin z grupy B, PP, A, C i E. Zawierają dużo węglowodanów, mikroelementów i kwasów organicznych.

Jak spożywać owoce aronii?

Świeże owoce aronii są cierpkie, więc raczej nie jada się ich na surowo. Można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin, tak jak owoce tarniny – wtedy tracą cierpkość. Najprościej przygotować suszoną aronię, z której zimą przygotowuje się znakomite herbatki. Aronia świetnie nadaje się na dżemy, galaretki, konfiturę do mięs oraz na sok. Sok z aronii warto pić przez całą zimę, bo sprzyja wzmacnianiu odporności.