Awokado – właściwości
Awokado – niecodzienny smak tego egzotycznego owocu sprawia, że jedni go uwielbiają, inni zaś wolą omijać. Na pewno jest jednak wyjątkowy i ciężko pomylić jego charakterystyczny, maślany smak z czymkolwiek innym. Pomimo wielu jego zwolenników, jest to owoc rzadko spożywany osobno – jeśli spojrzeć po sklepach łatwiej trafić na niego jako dodatek do sushi, pasty, drinków czy jako składnik dziesiątków soków, używających jedynie sztucznej domieszki smaku awokado niż kupić dobry, smaczny, świeży owoc. A jest po co go szukać !
Awokado – smak egzotyki
Trudno się dziwić producentom soków, że tak uwielbiają dodawać awokado do swoich wyrobów. Ta nazwa od razu nadaje posmaku egzotyki, zresztą na takie miano jak najbardziej zasługuje. W Polsce znane również jako smaczliwka, pochodzi z Ameryki, gdzie był spożywany już blisko 10 tysięcy lat temu. Wnikliwi zauważą, że kształtem smaczliwka przypomina gruszkę. Zatem utarło się czasami nazywać je gruszką awokado bądź krokodylą gruszką. Jednak do rzeczy – co siedzi w krokodylim owocu i dlaczego warto go jeść?
Awokado – esencja wartości odżywczych
Nie bez powodu pisaliśmy o tym, że jest to wyróżniający się owoc. Zdecydowana większość owoców znacznie różni się od awokado, którego energia w 75% pochodzi z tłuszczów. Źle? Nic bardziej mylnego! Są to głównie dobre tłuszcze – jednonienasycone. Zawiera także białka oraz pokaźną ilość cennego błonnika.
To, co jeszcze wyróżnia awokado – to znaczna zawartość potasu, kwasu foliowego oraz witamin – B6, C, E oraz K. Oprócz nich znajdziemy w awokado również inne witaminy, wapń i fosfor. Co to wszystko oznacza dla przeciętnego zjadacza awokado?
Komu awokado?
Awokado dzięki swojemu nietypowemu dla owoców składowi polecane jest osobom cierpiącym na problemy z nadciśnieniem, chorych na miażdżycę, stłuszczenie wątroby. To właśnie jednonienasycone tłuszcze uważane są za te, które pomagają zrównoważyć dobry ze złym cholesterolem (HDL i LDL).
Dla osób szukających zdrowia układu kostnego – ważnym elementem jest wysoka zawartość witaminy K, bo to ona jest odpowiedzialna za polepszanie jego kondycji.
Awokado dzięki potężnej dawce błonnika wspiera zdrowie układu pokarmowego. Choć trzeba przyznać, że nie jest owocem niskokalorycznym (190 kcal w 100 gramach), to właśnie duża zawartość błonnika sprawia, że łatwiej się nim najemy i będziemy czuć sytość mocniej niż po spożyciu wielu innych produktów.
Oczywiście niektórym nie służy – czy to ze względu na alergie, czy na inne przeciwwskazania. Choć awokado jest zdrowe warto przede wszystkim skontaktować się z lekarzem bądź dietetykiem przed intensywnym włączeniem go do swojej diety, żeby upewnić się, że będziemy mogli spokojnie cieszyć się jego unikalnymi walorami.
A skoro już o tym owocu mowa – w jakiej formie najchętniej go spożywacie?
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Awokado – właściwości