Badanie dowodzi korelacji pomiędzy spożyciem ostrych papryczek a zmniejszeniem ryzyka zgonu
Lubicie pikantne/ostre potrawy? Jeśli tak, okazuje się, że będziecie żyć dłużej, postulują badacze z Larner College of Medicine na Uniwersytecie w Vermont. Odkryli oni, że regularne spożywanie ostrych papryczek obniża ryzyko zgonu o 13%- szczególnie śmierci powiązanych z układem krążenia i udarem mózgu.
Już od wielu wieków ostra papryka uznawana była za produkt skuteczny w walce z wieloma chorobami, jednak dopiero w 2015 roku w niezależnym badaniu przeprowadzonym w Chinach skupiono się na bezpośredniej korelacji między spożyciem papryczek a dłuższym zdrowiem i życiem.
Badanie amerykańskie przeprowadzono na podstawie testu NHANES (National Health And Nutritional Examination Survey) na 16 000 uczestnikach do 23. roku życia, zawężając wyniki testu do częstotliwości spożycia ostrych papryczek chilli. Zwolennikami ostrego smaku okazali się młodzi, biali, wysportowani mężczyźni z korzeniami meksykańskimi i żonaci. Palą papierosy, spożywają alkohol, warzywa i mięso, jak również wykryto u nich niższy poziom HDL (zdrowego cholesterolu). Są to osoby zarabiające mało z niskim wykształceniem. Średnia wieku wyniosła około 19.
“Pomimo, że nie wiemy jeszcze, jak dokładnie wygląda mechanizm wydłużenia życia przez ostre papryczki, można podejrzewać, że ma to związek z kanałami TRF, których receptory wychwytują związki takie jak kapsaicyna (związek odpowiadający za ostrość w papryce)”.
Oprócz enigmy, którą skrywa kapsaicyna, możemy z całą pewnością stwierdzić, że ma ona wpływ na ograniczanie występowanie otyłości i regulowania ciśnienia krwi oraz wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową.
Źródło:
Mustafa Chopan , Benjamin Littenberg
Affiliation University of Vermont College of Medicine, Burlington, Vermont, United States of America, Magazine PLOS ONE, Published: January 9, 2017
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Badanie dowodzi korelacji pomiędzy spożyciem ostrych papryczek a zmniejszeniem ryzyka zgonu
Dietetyk z innowacyjnym podejściem do edukacji żywieniowej, specjalizujący się w układaniu diet w jednostkach chorobowych, szczególnie chorobach cywilizacyjnych oraz zaburzeniach hormonalnych. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.