Burak zwyczajny, czyli bomba zdrowotna na wyciągnięcie ręki
Słysząc zbitkę „beta vulgaris” u wielu osób z pewnością uruchamia się wzmożona czujność i nieufność. Zupełnie niepotrzebnie! Tak po łacinie tytułowany jest bowiem świetnie wszystkim znany… burak zwyczajny. O jego budowie i specyfice (roślina okopowa jednoroczna lub dwuletnia klasyfikowana do rodziny komosowatych) można poczytać online praktycznie wszędzie, dlatego przejdźmy od razu do meritum, czyli niezwykłych właściwości prozdrowotnych cechujących to warzywo.
W jego korzeniu odkryto bowiem wiele substancji czynnych, zaś badania naukowe wykazały, że codzienne spożywanie buraka może chronić człowieka przed licznymi problemami zdrowotnymi. Ewidentnym benefitem z nim związanym jest również fakt, że w porównaniu do innych naturalnych produktów prozdrowotnych cena naszego „beta vulgaris” jest zaskakująco niska. Oto 5 przykładów na to, jakie cuda potrafi zdziałać niepozorny burak zwyczajny.
Wzmocnienie układu krwionośnego na wielu poziomach
Ze względu na wysoką zawartość barwników oraz azotanów o właściwościach przeciwutleniających, spożywanie tego warzywa może bardzo pozytywnie wpłynąć na układ krążenia. Głównymi barwnikami buraka są betalainy, z których wyróżnia się betainę (czerwono-fioletowa barwa) oraz betaksantyny (żółty barwnik). Betaina według badaczy dominuje w jego strukturze i stanowi pomiędzy 0,8-1,6% suchej masy buraka. W połączeniu z występującym w warzywie kwasem foliowym ma ona wpływ na obniżenie poziomu homocysteiny, a tym samym może zmniejszać ryzyko miażdżycy. Właściwości przeciwutleniające umożliwiają z kolei przyswojenie większej ilości tlenu przez komórki. Oprócz istotnych barwników burak dostarcza witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu krwionośnego oraz chronią serce. Zawarte w warzywie azotany, potas i magnez obniżają ponadto ciśnienie krwi. Dodatkowo spożywanie buraków jest zalecane w zapobieganiu anemii.
Cukrzyca
🔍 Produkty z czerwonych buraków mogą pomóc w utrzymaniu poziomu cukru we krwi u osób z różnymi schorzeniami, takimi jak cukrzyca typu 2, otyłość i nadciśnienie. Wyniki badań są jeszcze niejednoznaczne ze względu na różnice w projektach badań, dawkach, czasie trwania i populacjach [15].
Działanie przeciwnowotworowe
Zawartość barwników o właściwościach przeciwutleniających przyczynia się do redukcji aktywnych form tlenu (rodniki). W jednym z doświadczeń przebadano m.in właściwości antykancerogenne soku z buraka. Praca dotyczyła wpływu badanego soku na apoptozę oraz metabolizm tlenowy granulocytów obojętnochłonnych. Są to komórki chroniące organizm przed zakażeniami. Doświadczenie wykazało, że śmierć komórki w obecności soku buraczanego została wstrzymana, poprzez hamowanie enzymu odpowiadającego za proces obumierania. Udowodniono, że warzywo to wykazuje właściwości antynowotworowe i może być stosowane jako żywność wspomagająca leczenie takich chorób.
Naturalny, efektywny i nieszkodliwy „doping”
Osoby uprawiające sport doskonale wiedzą, czym jest zmęczenie mięśniowe. Tymczasem wypijając szklankę soku z buraków na około 30 minut przed treningiem, można solidnie wspomóc organizm w tym, by ćwiczenia były efektywniejsze. Burak jest źródłem dużej ilości azotanów przekształcających się kolejno w azotyny i tlenki azotu. Te ostatnie to nieorganiczne związki, mogące przynosić korzyści zdrowotne, które poprzez swoją lipofilność i niewielkie rozmiary wnikają do komórek. Niesie to za sobą m.in powstawanie nowych naczyń krwionośnych oraz mitochondriów i zwiększoną wydolność tlenową. Taki naturalny „doping” sprawdzi się zarówno w sportach wytrzymałościowych, jak i siłowych, w pełni zasługując na wyróżnienie go dobrze wszystkim znanym, absurdalnym hasłem: „Lekarze go nienawidzą, znalazł jeden prosty sposób, żeby…”.
Ochrona wątroby
Fakt, że wątroba pełni w organizmie szereg funkcji (wśród najistotniejszych: detoksytacyjna, metaboliczna, magazynująca oraz filtracyjna) to rzecz oczywista. A skoro jest narządem tak intensywnie pracującym, to niestety narażonym również na działanie wielu czynników, które mogą ją uszkodzić. Jednym z nich jest wysoki poziom homocysteiny w osoczu krwi. Wspomniana homocysteina to aminokwas powstający przy spożywaniu białka. Jej zawartość w organizmie ponad normę, czyli hiperhomocysteinemia, wiąże się m.in. z chorobami układu krążenia czy powstawaniem nowotworów. Osobom narażonym na wyższy poziom niż podaje norma (5-14 µmoli/l) zaleca się spożywanie produktów bogatych w kwas foliowy, tlenki azotu oraz witaminy z grupy B (niezbędne do usuwania nadmiaru homocysteiny). Poprzez zawartość powyższych składników oraz bogactwo antyoksydantów (wspomaganie usuwania toksyn z wątroby), buraki stanowią jeden z ważniejszych produktów chroniących ten niezwykle ważny narząd.
Przeciwdziałanie zaparciom
Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego (2,2 g w 100 g) burak pozytywnie wpływa na regulację perystaltyki jelit. Tym samym świetnie sprawdzi się jako naturalny suplement wspomagający pracę tego bardzo wrażliwego organu.
Podsumowanie
Niestety w każdej beczce miodu znajdzie się łyżka dziegciu, dlatego na sam koniec bardzo ważna uwaga: NIE KAŻDY MOŻE SPOŻYWAĆ BURAKI. Oprócz składników odżywczych zawierają one również sporą ilość kwasów szczawiowych i szczawianów, których nadmiar przyczynia się do powstawania kamicy nerkowej. Tym samym rekomendowane jest unikanie go przez osoby doświadczające problemów z nerkami i układem moczowym. Jego spożywanie powinny ograniczyć również osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukru, a po ugotowaniu ich indeks glikemiczny ulega podwyższeniu.
Jeśli jednak te ostatnie z wymienionych przypadków was nie dotyczą, to gdy podczas kolejnych większych zakupów w głowie pojawi się pytanie: „Co by tu jeszcze dorzucić do koszyka…?” śmiało sięgnijcie po buraka zwyczajnego. Wasz organizm z pewnością będzie wdzięczny!
Bibliografia:
- Aniceta Ślęczka, Małgorzata Krzywonos, Marta Wilk, Weronika Durbajło, Występowanie i rola betainy w życiu organizmów żywych, Nauka Przyroda Technologie, Tom 9, 2015
- Anita Piasek, Agnieszka Bartoszek, Jacek Namieśnik, Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów, Postępy Hig Med Dosw. (online), 2009; 63: 142-158
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/288229#research
- https://academic.oup.com/jn/article/143/6/818/4571708
- Jacek Roik, Choroby cywilizacyjne, 79-80, Gliwice 2008
- https://www.muscle-zone.pl/blog/korzysci-azot-muscle-zone
- Małgorzata Zielińska-Przyjemska, Anna Olejnik, Włodzimierz Grajek, Wpływ soku z buraka ćwikłowego i aronii in vitro na metabolizm tlenowy i apoptozę ludzkich granulocytów obojętnochłonnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 2 (51), 174 – 186
- Sylwia Kraczkowska, Zofia Suchocka, Jan Pachecka, Podwyższone stężenie homocysteiny we krwi jako wskaźnik zagrożenia zdrowia, Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie, 2005
- Małgorzata Darewicz, Jerzy Dziuba, Tomasz Panfil, Biologicznie aktywne składniki żywności funkcjonalnej w profilaktyce chorób nowotworowych, Żywność, 4(37), 2003
- Paulina Zegartowska, Anna Korus, Radosława Skoczeń-Słupska, Wartość odżywcza i prozdrowotna wytłoków z owoców i warzyw, Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych, 79-89, 2018
- Zygmunt Zdrojewicz, Aleksandra Idzior, Olga Kocjan, Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna rodzinna, 2015
- Zygmunt Adamski i inni, Wybrane antyoksydanty i ich rola w rozwoju choroby nowotworowej, Dietetyka Kliniczna PZWL, 404-406, 2019
- Zygmunt Adamski i in., Żywienie w cukrzycy, Dietetyka Kliniczna PZWL, 269-284, 2019
- Edyta Gherbi, Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna 4/2011
- Alhalabi B, Joseph A, Kumar D. The Impact of Red Beetroot Products on Glycemic Profiles: A Systematic Review of Human Evidence. Curr Nutr Rep. 2024 Sep;13(3):598-610. doi: 10.1007/s13668-024-00546-8. Epub 2024 May 18. PMID: 38760619.
- Data pierwotnej publikacji: 21.05.2020
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 28.09.2024
Dietetycy.org.pl » Żywność » Warzywa » Burak zwyczajny, czyli bomba zdrowotna na wyciągnięcie ręki
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na kierunku Bezpieczeństwo Żywności (inżynier) oraz dyplomowany dietetyk (Akademia Dietetyki). Na UP studiowałam też technologię żywności. Szczególnie interesuję się dietetyką sportową oraz kliniczną.