Czekoladowa królowa – czekolada gorzka
Czekolada towarzyszy człowiekowi od wieków. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie. Powstała ona ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. W Europie Holender Jan van Houten jako pierwszy oddzielił masło kakaowe i stworzył sypkie kakao. Ewolucja czekolady trwała latami. Systematycznie powstawały wyroby o nowych smakach, z różnymi dodatkami. Jednak jak się okazuje, najlepsze właściwości dla naszego zdrowia posiada CZEKOLADA GORZKA!
DLACZEGO CZEKOLADA GORZKA JEST NAJLEPSZA?
- Ponieważ posiada wiele właściwości prozdrowotnych
- W czekoladzie gorzkiej znajdują się przeciwutleniacze odpowiedzialne za poszerzanie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, co wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
- Obecne są w niej polifenole o działaniu przeciwutleniającym, co wpływa na spowolnienie procesów starzenia się
- Flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych spowalniają jełczenie tłuszczu zawartego w czekoladzie. Zmniejszają również ryzyko zmian niedokrwiennych w naczyniach wieńcowych oraz zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów
- Gorzka czekolada zmniejsza napięcie nerwowe, jest to skutek zwiększenia produkcji „hormonów szczęścia”- endorfiny w mózgu
- Obniża również poziom stresu dzięki obecności teobrominy (substancji zawartej w ziarnach kakaowca)
- Rozsądne spożywanie gorzkiej czekolady obniża poziom cholesterolu (zwiększa ilość „dobrego” cholesterolu – HDL i obniża stężenie „złego” cholesterolu – LDL)
- Konsumpcja czekolady zwiększa też wrażliwość organizmu na działanie insuliny, co jest istotne dla osób ze skłonnością do cukrzycy
NIE ZAPOMNIJ, ŻE…
- Czekolada to produkt wysokokaloryczny, dlatego spożywany w dużych ilościach sprzyja zwiększeniu masy ciała!
- Ponadto może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu
- Arginina zawarta w czekoladzie może przyczynić się do rozwoju opryszczki
- Czekolada (spożywana w dużych ilościach) jest niewskazana w stanach chorobowych takich jak: kamica układu moczowego, choroby trzustki, cukrzyca oraz otyłość i nadwaga
Czekolada jest dobrym źródłem składników mineralnych, w szczególności potasu (400-600 mg%), magnezu, żelaza i wapnia. Najwięcej magnezu (165 mg%) i żelaza (2,1 mg%) zawiera czekolada gorzka, która w porównaniu z innymi rodzajami czekolady jest nieco mniej kaloryczna.
Jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie to nic groźnego, ponieważ wpływa na poprawę naszego zdrowia. Cała tabliczka może wywołać problemy z trawieniem, nastrojem a po dłuższym czasie również z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Wybierając czekoladę, sięgaj po czekoladę gorzką!
Dietetycy.org.pl » Żywność » Cukier i słodycze » Czekoladowa królowa – czekolada gorzka