Dieta bogata w błonnik chroni przed wirusem grypy (badanie na myszach)

5/5 (1)

Błonnik pokarmowy zwiększa przeżywalność u myszy zarażonych grypą poprzez ustawianie reakcji układu odpornościowego na zdrowym poziomie, zgodnie z wynikami badania opublikowanego w „Immunity”. Dieta o wysokiej zawartości błonnika zwalcza szkodliwe, nadmierne reakcje immunologiczne w płucach, jednocześnie zwiększając odporność przeciwwirusową poprzez aktywację limfocytów T. Pośredniczą w tym zmiany w składzie bakterii jelitowych, prowadząc do zwiększenia produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) poprzez fermentację mikrobiologiczną włókien pokarmowych. Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Monash University (Australia).

Korzystne oddziaływanie błonnika pokarmowego i kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych na różne przewlekłe choroby zapalne, w tym astmę i alergie, w ostatnich latach spotkało się z dużym zainteresowaniem naukowców.

Z punktu widzenia zdrowia publicznego zarażenie grypą typu A jest jedną z najczęstszych chorób wirusowych na świecie. Każdego roku zaraża się do 20% ludzi, co powoduje znaczną zachorowalność i śmiertelność. W nowym badaniu naukowcy odkryli, że myszy były chronione przed zarażeniem grypą typu A poprzez podawanie im diety uzupełnionej wysokofermentowalną inuliną lub SCFA. Te zabiegi prowadziły do ​​zarówno zwalczania wrodzonej odpowiedzi immunologicznej, która jest typowo związana z uszkodzeniem tkanek, jak również do wzmocnienia adaptacyjnej odpowiedzi immunologicznej, której rolą jest eliminacja patogenów. Zaskakujące okazało się być to, że błonnik dietetyczny selektywnie wyłącza część układu odpornościowego, jednocześnie włączając inną, całkowicie niepowiązaną część tego układu.

W połączeniu z wcześniejszymi badaniami nowe odkrycia sugerują, że nowoczesna dieta zachodnia składająca się z żywności o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu oraz niskiej zawartości błonnika może zwiększyć podatność na choroby zapalne, a jednocześnie osłabiać mechanizmy ochronne przed zakażeniami. Z terapeutycznego punktu widzenia, potrzebne są dodatkowe badania, aby określić, ilość i rodzaj włókien najbardziej skutecznych w przypadku ludzi. Zespół badawczy ma w planach kolejne eksperymenty. Naukowcy mają zamiar analizować w jaki sposób zmiana w diecie wpływają na układ odpornościowy, a zwłaszcza w jaki sposób zmiany w jelitach mogą wpływać na choroby płuc. Obecnie planują badania interwencyjne na ludziach, aby określić najlepszą metodę wykorzystania wyników w codziennym życiu. Istnieje potrzeba opracowania starannie zaprojektowanych i kontrolowanych badań interwencyjnych dotyczących diety u ludzi, aby przeanalizować, w jaki sposób można wykorzystać te wyniki, aby przynieść korzyści ludziom chorym na astmę lub zapobiegać infekcjom wirusowym. Naukowcy wspominają też o suplemencie do zwiększania skuteczności szczepionki przeciw grypie.

Źródło: Aurélien Trompette, Eva S. Gollwitzer, Céline Pattaroni, Isabel C. Lopez-Mejia, Erika Riva, Julie Pernot, Niki Ubags, Lluis Fajas, Laurent P. Nicod, Benjamin J. Marsland. Dietary Fiber Confers Protection against Flu by Shaping Ly6c − Patrolling Monocyte Hematopoiesis and CD8 T Cell Metabolism. Immunity, 2018; 48 (5): 992

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No