Dieta w czasach COVID-19 – czy ma znaczenie?
Od kilku miesięcy cały świat medycyny zwrócony jest w kierunku choroby COVID-19 oraz nowego koronawirusa SARS-CoV-2. Pandemia COVID-19 dotyka wszystkie grupy wiekowe, jednak osoby starsze, z obniżoną odpornością oraz współistniejącymi chorobami są najbardziej zarażone na zachorowanie.
Czy żywienie może mieć wpływ na ryzyko i przebieg choroby?
Rozpowszechnienie stosowania “diety zachodniej” o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, węglowodanów prostych, rafinowanych, niski poziom błonnika oraz przeciwutleniaczy przyczynia się do zwiększenia wskaźnika otyłości oraz cukrzycy typu 2. Podaje się, że obie te jednostki chorobowe mogą potęgować ryzyko ciężkiego COVID-19 oraz wpływać na śmiertelność pacjentów. Wysokie spożycie wyżej wymienionych składników w diecie aktywuje wrodzony układ odpornościowy i osłabia odporność adaptacyjną, co prowadzi do pojawienia się przewlekłego stanu zapalnego i zachwiania obrony przed obcymi wirusami. Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może wzbudzać stan lipotoksyczny organizmu poprzez aktywację receptora Toll wrodzonego układu odpornościowego. Ponadto, dieta bogata w nasycone kwasu tłuszczowe może zwiększyć naciek zapalny w pęcherzykach płucnych oraz upośledzać funkcję tkanki płuc.
Stosowanie diety o wysokiej zawartości węglowodanów oraz nasyconych kwasów tłuszczowych hamuje funkcje limfocytów T i B w układzie odpornościowym oraz zwiększa stres oksydacyjny komórek. Stres oksydacyjny indukowany przez nasycone kwasy tłuszczowe upośledza zdolność do namnażania oraz dojrzewania komórek odpornościowych. Wzmaga śmiertelność komórek limfocytów B i w ostateczności obniża zdolności odpornościowe organizmu.
Obwodowe zapalenie związane z COVID-19 może mieć długofalowe konsekwencje dla pacjentów powracających do zdrowia poprzez rozwinięcie chorób neurodegeneracyjnych oraz demencji. Istnieje związek pomiędzy zapaleniami obwodowymi a trwałą odpowiedzią neurozapalną. Stosowanie nieprawidłowej diety może uruchamiać mechanizmy nasilające zmiany w strukturach mózgu.
W celu zmniejszenia podatności na COVID-19 oraz jego długofalowe powikłania, dostęp do zdrowej żywności oraz edukacja zdrowotna społeczeństwa powinna być aktualnie największym priorytetem.
Bibliografia
Butler M.J., Barrientos R.M., The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long-term consequences, Brain Behav Immun, 2020.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dieta w czasach COVID-19 – czy ma znaczenie?
Absolwentka studiów magisterskich na kierunku pielęgniarstwo Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Aktualnie studentka dietetyki Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie. Pasjonatka kulinarna. Miłośniczka książek oraz muzyki techno.